Головна Новини В медичному університеті “ректоріада”. Хто кого?

В медичному університеті “ректоріада”. Хто кого?

red gВісім претендентів на посаду ректора Тернопільського державного медичного університету імені Івана Горбачевського оприлюднили свої програми. Кожен з них запропонував своє бачення подальшого розвитку  та діяльності, як навчального, так і лікувального процесів. Усі програми різні, але претенденти на ректорство коротко виклали інформацію про те, якою має бути навчальна, наукова, лікувальна робота, фінансова і господарська діяльність, міжнародне співробітництво тощо.

«Спадкоємність традицій освітньої та наукової діяльності завжди була і залишається одним із головних чинників успішного розвитку нашого університету, – зазначив  у своїй програмі Олександр Ковальчук, син попереднього ректора Леоніда Ковальчука, перший проректор з науково-педагогічної роботи ТДМУ. – Програма складена на основі концепції розвитку університету, у руслі максимального забезпечення успішної організації навчального, наукового та лікувального процесів, створення належних умов для роботи викладачів, повноцінного навчання та комфортного проживання студентів і молодих сімей у гуртожитках, а також їх оздоровлення й відпочинку. При розробці програми ми врахували непросту соціально-економічну ситуацію, яка склалася на сьогодні в Україні, і яка суттєво впливає на подальші перспективи розвитку освіти і науки взагалі та роботу й існування університету зокрема».

Василь Бліхар – головний лікар «Тернопільської університетської лікарні» у своїй передвиборчій програмі пропонує запровадити у медзакладі, який зараз очолює, нові методи лікувальної роботи викладачів клінік на ґрунті впровадження сучасних ефективних технологій діагностики та лікування. Має намір він також удосконалити систему самозапису хворих на консультативні прийоми до професорсько-викладацького складу університету та до лікарів медичних закладів Тернополя і Тернопільської області. Одним із глобальних завдань, на думку Василя Бліхара,є добудова до існуючого навчального корпусу № 1 за адресою Майдан Волі, 1 нового сучасного в архітектурному і змістовому значенні адміністративного корпусу. Там будуть розміщуватися усі адміністративні приміщення, приміщення ректорату, деканатів, зали засідань вченої і спеціалізованих вчених рад та сучасний актовий зал. У його планах ще добудувати та відремонтувати наявні навчальні корпуси та гуртожитки.

Передвиборча програма Степана Вадзюка – коротка, проста та зрозуміла. У своїй біографічній довідці він вказав, що з 2007 року був директором навчально-наукового інституту медико-біологічних проблем ТДМУ. А в 2012 році був «демократично» виведений адміністрацією із ради трудового колективу, в 2014 році – із вченої ради університету. Цікаво, що студентські запити цей кандидат виніс в окремий пункт. Так, він має намір: дозволити студентам повертатися в гуртожиток після 24 години, заздалегідь попередивши чергового; покращити умови проживання в гуртожитках, стан санвузлів; встановити тривалість робочого дня в їдальнях комплексу студентського харчування до 21.00та облаштувати їх у всіх навчальних корпусах. Крім того, Степан Вадзюк пропонує  відмінити студентам оплату за відпрацювання практичних занять, і зазначає, що річна вартість навчання студентів залежатиме від їх успішності.

Цікаві моменти, які варто було б втілити у життя є у кожного кандидата на посаду ректора. Але чи доцільно, наприклад, говорити про підвищення зарплат працівникам, надбавки за викладання англійською мовою, матеріальні стимулювання та інше або ж збільшення соціальних стипендій, коли Уряд України пропонує взагалі скасувати стипендії та ряд інших соціальних пільг. Обіцяти можна багато, але чи можна буде це реалізувати? Те ж саме стосується й надання університету статусу національного, чого хочуть досягнути кілька кандидатів. Майже кожен з претендентів на посаду ректора говорить про те, що необхідно підвищувати авторитет викладачів, але тільки двоє із восьми зазначають, що готові боротися з корупцією.

Детальніше ознайомитися із програмами усіх восьми кандидатів на посаду ректора ТДМУ можна на офіційному сайті вузу. Нагадаємо, що за рішенням організаційного комітету перший тур виборів ректора відбудеться у четвер, 22 січня 2015 року, в актовій залі університету з 9.00 до 15.00. Якщо у цей день не вдасться вибрати керівника медуніверситету, то другий тур виборів ректора проведуть 29 січня 2015 року в тому ж приміщенні в той же час.

Ольга Трач, За Збручем