Головна Новини В Збаражі 27 людей перехворіли сальмонельозом

В Збаражі 27 людей перехворіли сальмонельозом

Станом на 13.04.2018р. ДУ “Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України” повідомляє про ліквідацію спалаху сальмонельозу в ДНВЗ м. Збараж.

Нагадуємо, що наприкінці березня надійшли перші термінові повідомлення про випадки  інфекційних захворювань серед вихованців ДНВЗ м. Збараж.

Хворі були госпіталізовані в інфекційні стаціонари області з попереднім діагнозом «Гостра кишкова інфекція».

В цілому, під час  спалаху постраждало 27 осіб, з них 23  дітей (11 хворих виявлено активно за результатами лабораторних обстежень).

Фахівцями Державної установи “Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України” своєчасно проведено епідеміологічне розслідування з метою встановлення джерела, ймовірних факторів передачі інфекції, причин та обставин, що сприяли виникненню інфекційних захворювань.

Організовано необхідний комплекс протиепідемічних заходів з метою локалізації та ліквідації вогнища. Проведено заключну дезінфекцію в дитячому закладі.

Під час проведення епідрозслідування визначено межі вогнища, оформлено списки контактних осіб, оцінено ступінь ризику щодо інфікування. За контактним особам організовано медичне спостереження, проведено лабораторні обстеження.

Здійснено відбір матеріалу для лабораторних досліджень: змиви на патогенну флору з об’єктів зовнішнього середовища, взірці харчових продуктів, сировини, добових проб, питної води.

За результатами епідрозслідування встановлено фактор передачі – сирі курячі яйця невідомого походження,  інфіковані  сальмонелою (Salmonella enteritidis), що використовувались для приготування страв у закладі.

Фахівцями ДУ «ТОЛЦ МОЗ України» та ДУ “Центр громадського здоров’я МОЗ України” підтверджено ідентичність виділеного збудника від хворих, зовнішнього середовища та з продовольчої сировини (курячих яєць).

Станом на сьогодні завершений комплекс всіх протиепідемічних заходів. Всі хворі проліковані. Вогнище сальмонельозу у ДНВЗ м. Збараж ліквідоване.