Головна Новини “В гороховому пюре – сальмонела і стафілокок”: чим отруїлися діти в Збаражі

“В гороховому пюре – сальмонела і стафілокок”: чим отруїлися діти в Збаражі

За інформацією ДУ «Тернопільський лабораторний центр МОЗ України» із 25 хворих, що були госпіталізовані, у 8 виділено норовірус, у 2 – норовірус та стафілокок і у 4 – стафілокок.
За даними лабораторних досліджень харчових продуктів, готових страв, змивів з обладнання, кухонного посуду, взірців води питної, відібраних, на харчоблоці коледжу, що проводились уповноваженою лабораторією Держпродспоживслужби – Тернопільською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби України, у добових пробах за 18.02.2020р. (день, що передував поступленню хворих у лікарню) – в капусняку виділено БГКП, МАФАМ; в гороховому пюре виділені сальмонела, стафілокок, БГКП та МАФАМ; в салаті з буряка виділені БГКП та МАФАМ. У змивах з технологічного обладнання та інвентаря – із 20-ти змивів у 19-ти незадовільні результати – виділені бактерії групи кишкової палички та стафілокок. Дані результати свідчать про грубі порушення вимог санітарного законодавства – технології та умов приготування страв, недотримання режиму дезінфекції, особистої гігієни персоналом їдальні. Інші дослідження тривають.
Паралельно лабораторні дослідження проводили фахівці ДУ «ТОЛЦ МОЗ України» (мікробіологічні та вірусологічні дослідження). Станом на 25.02.2020 року за результатами вірусологічного дослідження води, відібраної на харчоблоці ДНЗ «Тернопільський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою», виявлено фрагменти РНК норовірусів, в зв’язку з чим начальник Збаразького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області виніс припис щодо термінового проведення дезінфекції водопровідної мережі та забезпечення закладу питною водою гарантованої якості з інших джерел.
За результатами обстеження контактних осіб, персоналу харчоблоку проведеними ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» у трьох працівників харчоблоку виділений норовірус, поданням начальника районного управління дані особи тимчасово відстороняються від роботи.
Остаточних результатів всіх досліджень ще немає, епідрозслідування триває.
Винесено Розпорядження головного державного інспектора в Тернопільській області про призупинення роботи харчоблоку навчального закладу з 20.02.2020р. (№01.1/01 від 19.02.2020р.) до ліквідації спалаху та за умови та отримання результатів лабораторних досліджень, які відповідають вимогам нормативно-правових актів. Організовано приготування їжі на базі іншого закладу.