Головна Новини Війна за приміщення Бережанської рятувально-водолазної станції

Війна за приміщення Бережанської рятувально-водолазної станції

А тим часом на Бережанщині немає кому рятувати людей на воді

30 червня 2020 року перестала функціонувати Бережанська станція рятувально-водолазної служби Тернопільської області, яка обслуговувала водні об’єкти на території Бережанського району. З її «смертю» виникли одразу кілька проблем, які не дають спокою місцевій владі.

Станція з 1969 року користувалася нежитловими будівлями загальною площею 206,7 кв. м, що знаходяться у Бережанах на вулиці Набережній, 8. Навколо цього приміщення і прилеглої до Бережанського ставу території нині точиться конфронтація з боку міської і районної гілок влади. У Бережанській міськраді стверджують і  навіть надають копії документів про нібито права власності на нежитлові будівлі, які використовувались Бережанською рятувально-водолазною станцією за вищенаведеною адресою. Натомість представники районної адміністрації переконують, що право власності на приміщення ні за ким не оформлене, натомість воно знаходиться у Тернопільській обласній раді на зберіганні.

Як нам стало відомо, ще 20 жовтня 2007 року рятувально-водолазна служба Тернопільської області виготовила інвентарну справу на нерухоме майно станції, однак через відсутність належного фінансування не оформила права власності на нежитлові будівлі і зараз вони й справді не перебувають на її балансі. Після звільнення усіх працівників Бережанської рятувально-водолазної станції 30 червня ц. р. нежитлові будівлі, якими вони користувалися, передані рятувально-водолазною службою Тернопільської області актом передачі майна Тернопільській обласній раді для зберігання.

– Право власності на ці будівлі не оформлене, та вони перебували у користуванні рятувально-водолазної служби в Тернопільській області, яка й виготовляла на них інвентарну справу в Бережанському ОКМБТІ. РДА відомо про рішення Бережанського районного суду від 28 грудня 2018 року, яким передано ці нежитлові будівлі як безхазяйне нерухоме майно у комунальну власність територіальній громаді м. Бережани, сіл Лісники та Рай в особі Бережанської міської ради. Проте це рішення Бережанського районного суду було скасовано Тернопільським апеляційним судом 17 липня 2019 року та залишено заяву Бережанської міської ради про передачу безхазяйного нерухомого майна у комунальну власність без розгляду. Ухвалою Верховного Суду від 2 вересня 2019 року відмовлено у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою міськради на постанову Тернопільського апеляційного суду, – повідомили у Бережанській РДА.

Тепер незрозумілим є те, яким чином у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстрі прав власності на нерухоме майно містяться відомості про право власності Бережанської міської ради на нежитлові будівлі, які використовувались рятувально-водолазною службою в Тернопільській області.

Тобто є підстави вважати, що міська рада, знаючи про скасування рішення Бережанського районного суду від 28 грудня 2018 року, яке стало підставою для внесення відомостей про право власності на нежитлові будівлі, свідомо не вносить зміни у відомості, що містяться у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Поки триває війна за майно, забувають про важливість функціонування рятувальної служби з настанням відпочинкового сезону і не лише його. Адже саме її працівники можуть не тільки боротися з наслідками лиха, а й працювати на випередження проблеми.

– Бережанська РДА направляла листи у Бережанську, Саранчуківську, Нараївську ОТГ із пропозицією створити спільне комунальне підприємство, функцією якого буде створення всіх умов для безпеки та рятування людей на воді. Оскільки нежитлові будівлі колишньої рятувально-водолазної станції розміщені на території Бережанського ставу, де в майбутньому може бути облаштований пляж, то наявність такого нерухомого майна та рятувальної служби буде необхідною для його обслуговування. Тому громади Бережанщини перш за все мають бути зацікавлені в утворенні комунальної рятувально-водолазної служби та вжити необхідних заходів із передачі нежитлових будівель у комунальну власність громади, – розповів голова Бережанської РДА Олег Захарків.

Райдержадміністрація звертається до майбутніх голів сільських та міської рад ОТГ і їхніх депутатів зберегти нерухоме майно, яким користувалася рятувально-водолазна станція, сприяти передачі його від Тернопільської обласної ради до комунальної власності громади та створити комунальну рятувально-водолазну службу, передбачити при прийнятті бюджету кошти на її фінансування.

Віталій Попович
Джерело: Тижневик “Номер один”