Головна Новини Від безчинств бойовиків «ДНР» страждають не лише українці, а й громадяни Туреччини

Від безчинств бойовиків «ДНР» страждають не лише українці, а й громадяни Туреччини

Із того боку людей пропускати не хочуть, власне як і туди. Історія жінки, яка приїхала з Туреччини поховати свою маму вражає.

Розповідь громадянки Туреччини Марини Шкарупи про знущання над нею та її донькою вражає цинізмом і нелюдським ставленням бойовиків до найсвятішого, що є у людській душі. А слова її доньки про погрози вбивством та зґвалтуванням просто жахають.

«Всіх матюкали, мою донку і мене страшили, якщо ми сумки за 5 хвилин не заберемо і не підемо звідси, то вони нас на..й розстріляють» – каже жінка у відео, знятому на КПВВ «Новотроїцьке».

Колишня донеччанка, а тепер громадянка Туреччини Марина Шкарупа із донькою Мелісою прибули з Туреччини аби поховати свою маму, яка днями померла в Макіївці, але перетнути блок-пост в окупованій Оленівці вони не змогли. Через коронавірус жінка добиралася до лінії розмежування з «ДНР» аж чотири доби. Спочатку паромом із Стамбула до Одеси, тоді автобусом до Запоріжжя, а звідти уже на таксі.

«Нема в нас більше родичів, нема кому поховати. З української сторони до нас віднеслися по людськи, нас зрозуміли і пропустили» – каже жінка.

На стороні бойовиків з них відверто знущалися:

«Он подивсь яка турчаночка – от би зґвалтувати. Чого їхали в таку далеку дорогу? Нехай валять до себе додому», – розповідає Меліса.

Загалом бойовики не пропускають людей на свою територію вздовж всієї лінії розмежування, лише час від часу відкриваючи кордон.

 

«Від сьогодні десь від 9:00 год ми фіксуємо на напрямку Новотроїцьке, що бойовики вчергове дозволили, або прийняли таке рішення пропускати людей» – каже Андрій Демченко.

Але відмова у перетині пункту пропуску не найстрашніше, що може трапитись з іноземцем у «ДНР»

«Відмова це не страшно, значно гірше потрапити в лапи тамтешнього «МГБ» – розповідає блогер Денис Казанський.

Колишня донеччанка, а нині громадянка Іспанії Євгенія Єпес посміла зняти зі свого балкона, що в центрі окупованого Донецька полотнище, яке править терористам за прапор.

«Далі везуть мене з пакетом на голові. Привозять в те місце де черговий, не використовуючи жодного літературного слова, ставить запитання: «Хто я?», далі кричить на мене «Національність твоя б…?» – згадує жінка, яка приїхала перевірити своє майно, а натомість отримала 17 діб арешту.

Відпустили Євгенію на волю лише після міжнародного розголосу.

«Кожна людина там – потенційний заручник. Є багато випадків коли люди просто так пропадають безвісти, або роками сидять «на підвалах» – пояснює Денис Казанський.

Для розуміння плачевності стану справ із дотриманням прав людини на окупованому Донбасі, слід просто усвідомити той факт, що маму Марини Шкарупи поховали небайдужі за ті гроші, які пенсіонерка назбирала на похорон. Дочка та онука, нажаль, так і не змогли провести її в останню путь. А розповідь Меліси про погрози вбивством та зґвалтуванням просто шокують аморальністю і жорстокістю озброєних покидьків, які вже шостий рік поспіль намагаються видати себе в очах світової спільноти жертвами військової агресії Києва.