Головна Новини Вчені повідомляють про активізацію “Зони Вранча”: на Тернопільщині може бути землетрус (карта)

Вчені повідомляють про активізацію “Зони Вранча”: на Тернопільщині може бути землетрус (карта)

Як дізналися журналісти Чортків.ОНлайн, потужний землетрус, який в найближчому часі передбачають учені, може статися в Україні, зачепить і Тернопільщину.

Сейсмічна активність в Карпатах, яка зачіпає частину нашої країни, трапляється один раз на 100-120 років, і в 1908 році були зафіксовані останні потужні поштовхи.

Сейсмолог Олександра Кендзьора (Інститут геофізики НАН України) незабаром прогнозує досить сильний землетрус.- пише РБК Україна з посиланням на Сьогодні

За словами фахівця, на Закарпатті поштовхи можуть досягати 8 балів за 12-тибальною шкалою. Оскільки не можна точно спрогнозувати, коли почнуться поштовхи, людям слід бути готовими до них заздалегідь.

Частина України територіально знаходиться в сейсмічно активному районі – “Зоні Вранча”, поруч з епіцентром якої знаходиться захід Одеської області. Там фіксували поштовхи потужністю 6-7 балів. Епіцентри також були в Ужгороді, Мукачеві, Сваляві і в Прикарпатському регіоні.

6-бальні поштовхи накривали Заліщики (Тернопільська область) і Кам’янку-Бузьку (Львівщина) Центр і Схід також схильні до землетрусів, максимум, зафіксований тут, 5 балів.