Головна Новини Втретє відклали розгляд справи Андрія Горбатюка в Тернопільському апеляційному суді

Втретє відклали розгляд справи Андрія Горбатюка в Тернопільському апеляційному суді

Сьогодні, 6 грудня, в Тернопільському апеляційному суді мали заслухати резонансну справу щодо вбивства 27-річної татумайстрині Тетяни Подвашецької, проте відклали. Це вже втретє суд переносить розгляд справи. На лаві підсудних – знайомий загиблої Андрій Горбатюк із Тернополя.

З апеляційною скаргою на вирок Тернопільського міськрайонного суду звернувся Андрій Горбатюк і його захисники. На першому засіданні в Тернопільському апеляційному суді обвинувачуваний відмовився від двох захисників, з якими пройшов суди трьох інстанцій. Суд зробив перерву, щоб реалізувати його право на захист – залучити захисника із Центру безоплатної вторинної правової допомоги. На наступному засіданні колегія суддів змушена була знову відкласти слухання, оскільки новопризначений захисник Андрія Горбатюка попросив надати йому час на ознайомлення з матеріалами кримінального провадження. Сьогодні ж обвинувачуваний заявив клопотання, що бажає надати доповнення до апеляційної скарги, попросив відкласти розгляд справи. Андрій Горбатюк брав участь у засіданні через зв’язок відеоконференції. Не змогли прибути на засідання суду мати і бабуся загиблої, оскільки перебувають за кордоном.

“Стверджуємо і доводимо, що обвинувачуваний винен у вчиненні кримінального правопорушення і заслуговує на покарання у вигляді довічного позбавлення волі. Утім, кінцеве рішення – за судом. Якщо сторона захисту Горбатюка має аргументи, які унеможливлюють призначення цього покарання або які можуть виправдати його, то мають право їх представити в апеляційній інстанції”, – зазначив представник потерпілих, адвокат Василь Притула.

Нагадаємо, що трагедія сталася у ніч на 16 квітня 2019-го року. 11 листопада 2020-го року колегія суддів Тернопільського міськрайонного суду проявила рішучість у даній справі й винесла суворий вирок для Андрія Горбатюка — довічне позбавлення волі. Під час дебатів у суді першої інстанції прокуратура просила покарати підсудного на 15 років позбавлення волі, а рідні загиблої вимагали для нього довічне ув’язнення. Горбатюк натомість заперечував свою причетність до вбивства. 10 лютого 2021-го року Тернопільський апеляційний суд змінив вирок першої інстанції, пом’якшивши обвинуваченому покарання до 15 років позбавлення волі. Проте 22 вересня 2021-го Касаційний кримінальний суд Верховного Суду скасував ухвалу Тернопільського апеляційного суду. В результаті справу Горбатюка повернули на новий розгляд в апеляцію.

Джерело