Головна Новини Вперше за 12 років турецька компанія експорує спирт із спиртзаводу на Тернопільщині

Вперше за 12 років турецька компанія експорує спирт із спиртзаводу на Тернопільщині

Завдяки активній позиції керівництва ДП «Укрспирт» на Тернопільщині вдалося відновити співпрацю із турецькими партнерами. Відтак, вперше за 12 років турецька компанія купує спирт у Ковалівського МПД, що на Монастирищині. Турецький ринок був заблокований, нагадаємо, з 2006 року.

«До нас приїхали 10 машин-танкерів, які беруть на експорт 32 тисячі дал спирту (1 дал дорівнює 10 літрам, – ред.), – розповів керівник Ковалівського МПД ДП «Укрспирт» Андрій Чорба. – Машини поїдуть до Одеси, звідки паромом відправляться до Туреччини. Надалі ми дуже сподіваємося на тісну співпрацю з нашими турецькими партнерам».

Ковалівське МПД сьогодні – один із найпотужніших заводів області. На добу там виробляють 2 тисячі декалітрів спирту. Майже 90% спирту відправляють на експорт. Основними партнерами є Угорщина, Польща та Грузія. Крім того, підприємство забезпечує роботою місцевих жителів та жителів навколишніх сіл. Загалом на спиртзаводі працюють понад 100 осіб.

Саме тому важливо розвивати потенціал, який є на Тернопільщині у спиртовій та горілчаній галузі, адже, за словами голови облдержадміністрації Степана Барни, в області є 11 спиртзаводів, з яких працюють лише 4-ри.

«Нам потрібно виробити спільну стратегію, щоб рухатися в одному напрямі, адже спиртова галузь є дуже важливою, бо формує не тільки бюджет держави, а й бюджет області. І свого часу спиртова галузь давала приблизно 20% власних доходів Тернопільської області. Тому ми чітко стоїмо на позиції, що ті заводи, котрі готові і здатні випускати якісний, конкурентоздатний спирт, мають і надалі зберегти свою профорієнтацію на виробництво харчового спирту. Друга категорія заводів, котрі вже не можуть випускати якісного спирту, мають бути переорієнтовані на виробництво біоетанолу. І це питання потрібно врегулювати на рівні держави, над чим і працюємо», – підкреслив Степан Барна.