Головна Новини Впала біля високовольтної лінії: на Тернопільщині знешкодили залишки ракети

Впала біля високовольтної лінії: на Тернопільщині знешкодили залишки ракети

Піротехніки та вибухотехніки знешкоджують ракети, якими російська армія атакувала Тернопільщину 13 і 14 травня. Про це повідомив начальник відділу вибухотехнічної служби Нацполіції області Ігор Васьків, повідомляє Суспільне.

Вибухонебезпечні залишки ракети

Залишки ракети. Фото: Нацполіція області

За його словами, ракети, які збиває протиповітряна оборона, не завжди детонують. Вони хаотично змінюють траєкторію, падають, відтак бойова частина може залишатися неушкодженою. Тоді з ними працюють фахівці піротехнічного підрозділу пожежно-рятувальної служби та вибухотехніки Нацполіції.

Ігор Васьків, начальник відділу вибухотехнічної служби Національної поліції області

Ігор Васьків, начальник відділу вибухотехнічної служби Нацполіції області. Фото: Нацполіція області

“При оглядах місця події виявили чисельні уламки попередньо декількох типів крилатих ракет російського виробництва. Їхні залишки вилучили, їх направлять на експертизу для точного встановлення типу ракети й технічних характеристик”.

На місці знешкодження вибухонебезпечних залишків ракети

На місці знешкодження залишків ракети. Фото: Нацполіція області

Знищують ракети на спеціальних майданчиках, розповів начальник відділу гуманітарного розмінування області Олександр Дворецький. Каже, такі місця є в кожному районі. Це закинуті підривні кар’єри, розташовані не ближче, ніж за 10-20 кілометрів від населених пунктів.

Олександр Дворецький, начальник відділу гуманітарного розмінування

Олександр Дворецький, начальник відділу гуманітарного розмінування області. Фото: Нацполіція області

“Роботи були досить складні, тому що залишки ракети безпосередньо з бойовою вибухонебезпечною частиною знаходилися поблизу опори високовольтної лінії електропередач. Ми транспортували цей боєприпас на безпечну відстань. Заклали його на глибину понад три метри й знешкодили”.

На місці знешкодження залишків ракети

Знешкодження залишків ракети. Фото: Нацполіція області

Олександр Дворецький каже, ракети, які впали, можуть здетонувати у будь-який час, тому підходити до них, пересувати чи розбирати їх – це небезпечно. Якщо побачили уламки збитої ракети, потрібно телефонувати на екстрені номери пожежної охорони й поліції “101” та “102”.