Головна Новини Виїхали зеленим коридором: переселенка із Сум оселилася в Тернополі і відкрила власну...

Виїхали зеленим коридором: переселенка із Сум оселилася в Тернополі і відкрила власну справу

Олександра Родіна до повномасштабного вторгнення жила в Сумах, організовувала весілля та інші події. З початком війни і обстрілів рідного міста дівчина переїхала в Тернопіль, де наважилася почати нову справу. Жінка відкрила кафе, розповідає Суспільне.

“Ми відкрилися десь пів року тому. В нас тут такий великий простір, є своя кухня, ми готуємо самі. Люди приходять до нас попрацювати, зустрітися, поїсти в обід”.

Переселенка із Сум відкрила власну справу в Тернополі

Кафе Олександри. Фото: Суспільне Тернопіль

Олександра Родіна – сумчанка, яка до повномасштабного вторгнення російських військ була організаторкою весіль та різноманітних подій. У Тернопіль з родиною переїхала минулого року в березні, коли зрозуміла, що залишатися далі в рідному місті небезпечно.

“Пам’ятаю, що з мамою мого чоловіка варили каву, мій чоловік каже – тривога, треба йти в підвал, ми відстежували тривоги в телеграмі. Ми думали, що ще 5 хвилин, приготуємо каву, а прилетіло в сусідньому районі. Наш будинок по центру між двома районами, куди в один прилетіло в приватний будинок. Тоді вбило сім’ю, потім через день в інший і там вбило сім’ю. Ми спали якраз, 5 ранку і ми чуємо ці звуки літаків і прямо світяться всі вікна”.

Переселенка із Сум відкрила власну справу в Тернополі

Підвал. Фото: Олександра Родіна

Олександра розповідає, спали тоді в одязі, і коли чули вибухи чи звуки винищувачів, одразу бігли в підвал.

“Це не підвал, це погріб, там ще й картоплю складають, непідготовлений підвал. Літають ці літаки, ми біжимо в цей підвал, там така драбина жахлива, по ній ти не спустишся, але ми якимось чином за 3 секунди всі вже в підвалі. Теж тоді прилетіло в наш район, там ще була велика сім’я, діти маленькі, це був просто приватний будинок. Це були знайомі мого тата і після цього він погодився виїхати”.

Переселенка із Сум відкрила власну справу в Тернополі

Олександра Родіна. Фото: Суспільне Тернопіль

Виїхали 8 березня зеленим коридором в Лебедин. Звідти вирішили їхати на захід України. Ні родичів, ні друзів тут не було.

“25-го березня я вперше потрапила в Тернопіль, моєму чоловіку тут запропонували підтримку, де він може займатися своїм бізнесом і таким чином ми переїхали в це місто. Хоча зі всіх міст західної України Тернопіль найбільше мені сподобався, саме через озеро, гарний центр. Він дуже схожий на Суми розміром. Тут всі один одного знають”.

Переселенка із Сум відкрила власну справу в Тернополі

В кафе. Фото: Олександра Родіна

Перші місяці в Тернополі, каже жінка, не знала чим зайнятися.

“Тут я організувала івент з йоги, потім ще один і познайомилася зі своїм партнером. Він тут займається цим простором, він запропонував займатися цим кафе. Спочатку в нас було так мало людей, був один бариста Богдан. Ми тут сиділи самі, три людини приходили з бізнес-центру і було дуже мало людей, але цей момент так швидко пройшов, бо почали вимикати світло в Тернополі. До нас прийшло дуже багато людей, бо бізнес-центр має генератор, який повністю забезпечує електроенергією і в нас тут був аншлаг. Ми не знали за що хапатися, ми мали швидко наймати людей, бо нічого не встигали”.

Олександра розповідає, часто запитує в гостей, чи все сподобалося.

“Як офіціантка я багато разів працювала. Коли особливо людям подобається, що ти робиш, це так приємно, ти так заряджаєшся”.

Переселенка із Сум відкрила власну справу в Тернополі

Кафе Олександри. Фото: Суспільне Тернопіль

У закладі готують страви здорового харчування.

“Колись я сказала друзям, що буду робити здорове харчування, а вони запитали здорове, чи смачне? Може бути здорове і смачне, просто треба вміти правильно приготувати”.

Переселенка із Сум відкрила власну справу в Тернополі

Страви здорового харчування. Фото: Олександра Родіна

Бариста Богдан Барабаш говорить, щопонеділка організовують благодійні покази українського кіно.

“Фільми після 2014 року. В цей момент стався якраз такий культурний зсув, що люди почали звертати трішечки більше уваги на українські фільми. Фільм Сєнцова “Носоріг”, “Плем’я”, коли в нас просто не було слів. Ми сиділи мовчки і не могли підібрати слів.

Переселенка із Сум відкрила власну справу в Тернополі

Бариста Богдан Барабаш. Фото: Суспільне Тернопіль

“Участь в цьому івенті – це донейшн, який ми повністю потім передаємо на ЗСУ. Це такий невеличкий наш внесок, який ми можемо робити”, – каже Олександра.

Переселенка із Сум відкрила власну справу в Тернополі

Показ фільмів. Фото: Суспільне Тернопіль

Тим, хто теж хоче починати власну справу Олександра радить :

“Треба пробувати, не боятися. Вірити і робити від серця те, що хочеться. Якщо ти робиш від серця те, що ти хочеш, то обов’язково вийде”.