Головна Новини Вихідцю з Тернопільщини Кубіву бракнуло вісімдесят мільярдів гривень

Вихідцю з Тернопільщини Кубіву бракнуло вісімдесят мільярдів гривень

Експортно-кредитне агентство (ЕКА) може почати працювати в четвертому кварталі 2018 року лише в разі перегляду бюджету на поточний рік і розширення фінансування на 80 млрд грн, повідомив перший віце-прем’єр міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів.

“Для проведення юридично-правових та організаційних заходів (для старту роботи ЕКА – ІФ) необхідна додаткова сума 80 млн грн … Ми наполягаємо останні півроку, щоб у змінах до бюджету на 2018 рік було передбачено зазначену суму”, – сказав він на прес-конференції у вівторок, відповідаючи на запитання агентства “Інтерфакс-Україна”.

Він також нагадав, що держбюджет на поточний рік передбачає фінансування ЕКА на 200 млн грн. Раніше Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) оцінювало потребу в додатковому фінансуванні в 146 млн грн.

Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко 28 грудня 2016 року підписав закон “Про забезпечення масштабної експортної експансії українських виробників шляхом страхування, гарантування і здешевлення кредитування експорту”, який передбачає створення в Україні ЕКА.

Відповідно до закону, до сфери діяльності агентства належить підтримка експорту робіт, послуг українського походження, а також низки товарних груп переробної промисловості.

Засновником та акціонером, якому належить щонайменше 50% статутного капіталу +1 акція, є держава в особі Кабміну. Водночас у законі про держбюджет на 2017 рік не було передбачено фінансування.

Екс-торгпред України Наталія Микольська раніше заявляла, що очікує перших пробних продуктів ЕКА наприкінці 2018 року.