Головна Новини Вирок Горбатюку під питанням: Верховний Суд повернув справу на новий розгляд в...

Вирок Горбатюку під питанням: Верховний Суд повернув справу на новий розгляд в апеляцію

22 вересня, Касаційний кримінальний суд Верховного Суду скасував ухвалу Тернопільського апеляційного суду в справі тернополянина Андрія Горбатюка, якого обвинувачують у вбивстві 27-річної тату-майстрині Тетяни Подвашецької, пише Нова Тернопільська газета


Трагедія сталася у ніч на 16 квітня 2019-го року. 11 листопада 2020-го року колегія суддів Тернопільського міськрайонного суду проявила рішучість у даній справі й винесла суворий вирок для Андрія Горбатюка — довічне позбавлення волі. Під час дебатів у суді першої інстанції прокуратура просила покарати підсудного на 15 років позбавлення волі, а рідні загиблої вимагали для нього довічне ув’язнення. Горбатюк натомість заперечував свою причетність до вбивства. 10 лютого 2021-го року Тернопільський апеляційний суд змінив вирок першої інстанції, пом’якшивши обвинуваченому покарання до 15 років позбавлення волі.Проте з таким рішенням апеляційної інстанції не погодився Касаційний суд.


Тепер справу Горбатюка мають повернути на новий розгляд в апеляцію. Андрій Горбатюк не був присутній під час слухання справи у Верховному Суді, його інтереси представляли два захисники Петро Грода і Тарас Боднарчук. Не змогла приїхати з-за кордону і мати Тетяни Подвашецької Світлана Храпко, не в силі була долати дорогу до Києва й бабуся Іларіона Негожай. Їхню позицію у Верховному Суді відстоювали адвокати Володимир Рубінський і Василь Притула.


— У касаційній скарзі ми просили скасувати рішення апеляційної інстанції та повернути справу на новий розгляд. Верховний Суд задовольнив нашу касаційну скаргу в повному обсязі, — повідомили представники потерпілої сторони Володимир Рубінський і Василь Притула. — Захисники Горбатюка просили скасувати ухвалу апеляційного суду, вирок суду першої інстанції та закрити справу. Наразі Касаційний суд оголосив тільки резолютивну частину. Коли отримаємо повний текст рішення, дізнаємося, з яких підстав скасовано ухвалу апеляційного суду, які висновки зробив суд вищої інстанції. Ми й далі наполягаємо на довічному ув’язненні для обвинувачуваного.


У засіданні Верховного Суду брав участь представник Офісу Генерального прокурора, який висловив позицію в частині призначення покарання у вигляді довічного позбавлення волі.