Головна Новини Випускник Чортківського педагогічного Василь Дяків може отримати «Нобелівську премію для вчителів»

Випускник Чортківського педагогічного Василь Дяків може отримати «Нобелівську премію для вчителів»

Викладач всесвітьої історії, громадянської освіти, історії України та основ здоров`я Заліщицької державної гімназії, заслужений вчитель України Василь ДЯКІВ, котрий свого часу закінчив Чортківське педагогічне училище (1989 р.), увійшов у ТОП-10 вчителів України за версією найпрестижнішої національної премії Global Teacher Prize Ukraine, – повідомляє сайт «Освіторія Медіа». Минулоріч він став переможцем всеукраїнського конкурсу «Вчитель року». Тепер пан Василь на шляху й до всеукраїнського визнання та головного призу – премії у чверть мільйона гривень, пише Чортків Сіті

59 — саме стільки його учнів є переможцями обласних етапів конкурсу-захисту науково-дослідницьких та реферативних робіт МАН України. Діти — активні учасники конкурсів КВК, дебатів Поппера, інтелектуальних ігор. Семеро гімназистів брали участь у зйомках програми «LG-Еврика».

Його професійною мрією є вичавити з педагога раба, який не хоче нести відповідальність і боїться робити вибір. Щоб вільний вчитель став серед дітей та батьків прикладом для наслідування у питанні свободи відповідального вибору. А освітня система створила широкі умови для його реалізації. Для цього необхідно предметно, конкретно, конструктивно співпрацювати з консервативними елементами освітньої системи у реалізації реформ: зменшення кількості предметів, створення практичних (компетентнісних, життєвих) навчальних програм, підвищення соціального статусу педагога, можливості створення індивідуальних освітніх програм тощо.

«Моя вчительська сила — у натхненні моїх учнів, які досягають успіхів у своєму житті на основі власного відповідального вибору, — каже пан Василь. — У педагогічній свободі та творчості під час освітнього процесу і пізнання світу в цілому. У постійному пошуку нового, творчого, цікавого, відході від стандартів та догм, створенні власної ефективної системи співпраці, що поєднує особисте та командне…».

Національна премія Global Teacher Prize заснована у 2014 році, і нагороджує кращих вчителів у світі. Її неофіційно називають «Нобелівською премією для вчителів». Україна долучилась до премії 2017 року.

Переможця премії в Україні обиратимуть журі – голова ГС «Освіторія» та засновниця премії Зоя Литвин, телеведуча «1+1» і куратор премії Наталія Мосейчук, ексміністерка освіти й науки України Лілія Гриневич, переможниця Global Teacher Prize Ukraine 2019 Наталя Кідалова, керівник і співзасновник Української академії лідерства Роман Тичківський, найкраща вчителька світу за версією Global Teacher Prize Андріа Зафіраку, а також юний підприємець, учень 10-го класу Арсеній Добровольський. Його ім`я оголосять 3 жовтня, у День учителя. А ще – до голосування можуть долучитися всі охочі та обрати переможця глядацьких симпатій. Зробити це можна за посиланням.

Вчителі яких дисциплін потрапили до ТОП-10 – дивіться у сюжеті ТСН-новин від 1 вересня ц. р.