Головна Новини Виправданий головний лікар домігся 200 тисяч гривень від поліції та прокуратури

Виправданий головний лікар домігся 200 тисяч гривень від поліції та прокуратури

От лишень ані поліціянти, ані прокурори не втратять нічого – гроші спишуть з обшарпаного ковідом і війною державного бюджету.

У 2015 році головного лікаря однієї з рай лікарень області обвинувачували в отриманні 100 доларів хабара. Відповідно до фабули обвинувачення, він 14 травня у своєму автомобілі « Шкода Октавія» на території лікарні отримав неправомірну вигоду. За даними слідства, гроші призначались за довідку про подальше працевлаштування у лікувальному закладі студентки медичного коледжу. Одержання службовою особою неправомірної вигоди для себе за вчинення такою службовою особою в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданого йому службового становища – так дослівно звучало обвинувачення, пише газета “Свобода”

Справу слухали у Теребовлянському районному суді. Його ухвалою керівника лікувального закладу виправдали – у зв’язку з відсутністю складу злочину.

Теребовлянська місцева прокуратура не погодилася з вироком і подала апеляційну скаргу. Тернопільський апеляційний суд залишив ухвалу без змін, пояснивши, що слідство незаконно здобуло докази.

З аналізу протоколу огляду місця події (салону автомобіля «Шкода Октавія») випливає, що слідчий СУ УМВС в Тернопільській області проводив не огляд місця події з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин кримінального правопорушення, а обшук. Хоча на той момент не було дозволу слідчого судді на обшук автомобіля, не надав добровільної згоди на огляд і власник транспортного засобу – батько обвинуваченого. Таким чином, недопустимими визнано й інші здобуті докази, – пояснили в апеляційному суді.

Справа дійшла до Верховного Суду, але виправдувальний вирок не змінили. З’ясувалося, що проведення відео- та аудіоконтролю за головним лікарем відбулося ще до того, як апеляційним судом був наданий дозвіл на проведення такої негласної слідчої дії. Відтак ряд ключових доказів визнали неналежними і недопустимими.

Виправданий головний лікар вирішив домагатися сатисфакції за тривале кримінальне переслідування. Він перебував під слідством та судом протягом 3 років 6 місяців та 25 днів. Його   двічі відсторонювали від посади, при чому без збереження заробітної плати. Відтак лікар заявив цивільний позов до поліції та прокуратури про відшкодування моральної та матеріальної шкоди. Вимагав 700 тисяч гривень моральної  сатисфакції, понад 17 тисяч гривень втраченого заробітку та витрати на правничу допомогу.

Позов обгрунтовував тим, що за час перебування під слідством та судом суттєво порушилися його нормальні життєві зв`язки, він був змушений доводити свою невинуватість перед рідними, знайомими, сусідами. Втрачалися зв`язки з дорогими для нього людьми, що завдавало глибоких душевних страждань. Він переніс нервове потрясіння, погіршився стан здоров’я. Лікар стверджував, що додаткових моральних страждань завдали публікації в Інтернет-виданнях про те, що головного лікаря спіймали на хабарі. В подальшому про нього, уже виправданого, писали: суд виправдав хабарника.

Відповідно до Закону України «Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду», право на відшкодування шкоди в розмірах і в порядку, передбачених цим Законом, виникає у випадках закриття кримінального провадження за відсутністю події кримінального правопорушення, відсутністю у діянні складу кримінального правопорушення або невстановленням достатніх доказів для доведення винуватості особи у суді і вичерпанням можливостей їх отримати.

У наведених випадках громадянинові відшкодовуються (повертаються), зокрема, заробіток та інші грошові доходи, які він втратив внаслідок незаконних дій; суми, сплачені громадянином у зв`язку з поданням йому юридичної допомоги.

Відшкодування моральної шкоди провадиться у разі, коли незаконні дії органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, прокуратури і суду завдали моральної втрати громадянинові, призвели до порушення його нормальних життєвих зв`язків, вимагають від нього додаткових зусиль для організації свого життя. Моральною шкодою визнаються страждання, заподіяні громадянинові внаслідок фізичного та психічного впливу, що призвело до погіршення або позбавлення можливостей реалізації ним своїх звичок і бажань, погіршення відносин з оточуючими людьми, інших негативних наслідків морального характеру.

Відшкодування моральної шкоди за час перебування під слідством чи судом проводиться виходячи з розміру не менше одного мінімального розміру заробітної плати за кожен місяць перебування під слідством чи судом.

Визначаючи розмір шкоди, суд має виходити із засад розумності, виваженості та справедливості. Так от, суди першої та апеляційної інстанції визначили, що належною моральною сатисфакцією для головного лікаря буде 200 тисяч гривень.

Обласне управління поліції, не погоджуючись з цим, подало касаційну скаргу. І ось днями Верховний Суд розглянув її. Він цілком відкинув аргументи касатора про те, що сам факт виправдувального вироку не є доказом заподіяння позивачу моральної шкоди та беззаперечною підставою для її відшкодування. Мовляв, на такі правовідносини жодним чином не розповсюджується презумпція моральної шкоди.

Колегія суду зійшлася на тому, що суди першої та другої інстанцій правильно призначили головному лікареві відшкодування і моральної, і матеріальної шкоди.

Відтак призначені суми спишуть у користь виправданого з держбюджету. Було б справедливим, якби бодай матеріальну відповідальність понесли ті посадові та службові особи, які безпосередньо причетні до досудового розслідування, як з’ясувалося, вкрай неякісного, зітканого з неналежних та недопустимих доказів.

Ольга КУШНЕРИК