Головна Новини Винуватець смертельної ДТП заявив, що у всьому винні жінка з собакою

Винуватець смертельної ДТП заявив, що у всьому винні жінка з собакою

Опинившись на лаві підсудних за аварію зі смертельними наслідками, директор стадіону Бучацького ФОК «Колос» несподівано заявив, що спричинила ДТП жінка із собакою, які рухалися обочиною. Втім цей аргумент суд поставив під сумнів.

Нещодавно у Бучацькому райсуді оголосили вирок у цій справі. Йдеться про подію трирічної давності – зіткнення двох автомобілів у с. Підзамочок, у результаті чого водій однієї з автівок загинув, а пасажирка опинилася у лікарні з травмами середньої важкості. Винуватець – водій «МЕRСЕDES-Веnz 310». Він скерував авто на зустрічну смугу, де й відбулося смертельне зіткнення. В іншій автівці – «FІАТ Тіро» – їхала сім’я: чоловік з дружиною та мати чоловіка. Вони поверталися у своє село – Білявинці. У результаті загинув чоловік, а його матір доправили без свідомості до лікарні, Свобода

Кажуть, час стирає гостроту болю від втрати рідних людей. Через те й нерідко під час судового розгляду смертельних ДТП потерпілі заявляють про примирливу позицію до обвинуваченого, пробачають його і не вимагають суворої покари. У бучацькій справі цього не сталося – мати, дружина, діти покійного не пробачили водія, передусім тому, що він сів п’яним за кермо – експертиза встановила стан сильного алкогольного сп’яніння. Й подальшою поведінкою він жодним чином не виявляв каяття за скоєне.

Так, під час судового розгляду заявив, що вимушено виїхав на смугу зустрічного руху, бо побачив на обочині жінку з собакою, мовляв, зробив це, аби не допустити зіткнення. Цікаво, що про цю обставину він і не згадував на досудовому слідстві. Пояснював це тим, що  так радив попередній захисник: замовчувати для досягнення мирової угоди з потерпілими. Втім, про мирову угоду й не йшлося.

Хоч обвинувачений запевняв, що щиро розкаюється, суд не визнав це обставиною, яка пом’якшує покарання. Як було зауважено у вироку, щире каяття у вчиненому кримінальному правопорушенні має лише формальний характер. Адже розкаяння передбачає, окрім визнання особою факту вчинення кримінального правопорушення, ще й дійсне, відверте, а не уявне визнання своєї провини, щирий жаль та осуд своєї поведінки, що має виражатися в намаганні особи відшкодувати завдані кримінальним правопорушенням збитки, бажанні виправити наслідки вчиненого. Тобто факт щирого каяття  повинен знайти своє відображення в матеріалах кримінального провадження. В ході судового розгляду ознак щирого каяття обвинуваченого у вчиненому кримінальному правопорушенні судом не встановлено.

Відтак засудили горе-водія до трьох років позбавлення волі та позбавили права керувати транспортними засобами – теж на три роки. Зобов’язали сплатити п’ятьом потерпілим (родичам покійного) по 50 тисяч гривень моральної шкоди кожному.

Реальне покарання для водіїв, які спричинили ДТП з тяжкими наслідками, застосовується дедалі частіше. Так, пресслужба Тернопільської обласної прокуратури повідомила про результат судового розгляду кримінального провадження стосовно винуватця ДТП, що трапилась 11 березня 2019 року на трасі Тернопіль-Львів-Рава-Руська. Водій автомобіля «ВАЗ-21104», рухаючись по автошляху поблизу Зборова, належно не стежив за дорожньою обстановкою й допустив зіткнення з автомобілем «TOYOTA-YARIS». Внаслідок ДТП водійка «TOYOTA-YARIS» зазнала важких травм та тривалий час перебувала на лікуванні у медичному закладі.

Зборівський районний суд погодився з позицією прокурора та визнав винним особу у скоєнні інкримінованого злочину й призначив покарання у виді 3 роки позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 2 роки.

Також, відповідно до цивільних позовів, поданих прокуратурою й потерпілою, засуджений сплатить понад 11 тисяч гривень відшкодування витрат на стаціонарне лікування постраждалої в аварії та понад 210 тисяч гривень моральної шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки під час дорожньо-транспортної пригоди.

Ольга КУШНЕРИК