Головна Новини Викрили групу осіб, які виготовляли фальшиві документи для перебування та працевлаштування за...

Викрили групу осіб, які виготовляли фальшиві документи для перебування та працевлаштування за кордоном

Групу осіб, які тривалий час виготовляли фальшиві ID-картки іноземних держав,  викрили слідчі-детективи управління ГУНП в Тернопільської області спільно з співробітниками Тернопільського управління Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції. Серед фігурантів – жителі Тернопільської, Львівської, Хмельницької та Одеської областей.
Правоохоронці декілька місяців під процесуальним керівництвом Тернопільської місцевої прокуратури документували протиправну діяльність зловмисників та збирали доказову базу, яка б дозволила притягнути їх до кримінальної відповідальності.
– Група громадян України, з числа жителів Тернопільської області, займалися виготовленням та збутом ID-карток громадян Євросоюзу з підробленими голографічними елементами. Користувалися персональними комп’ютерами, анкетними даними осіб, а також пристроями для друку та ламінування. Продукцію збували громадянам України, які хотіли виїхати за кордон, – розповідає начальник відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУНП у Тернопільській області Юрій Барабан.
За попередніми даними, четверо мешканців Тернопільщини підшуковували через інтернет людей, які хотіли працювати за кордоном. Зловмисники обіцяли бажаючим допомогти виготовити ID-картку іноземної держави начебто для їх легального працевлаштування. Клієнти  вірили та надавали свої дані для оформлення карток.
Зібравши пакет документів, жителі Тернопільщини через кур’єрську службу відправляли їх спільникам у Львівську та Одеську області. Там за допомогою спеціального обладнання друкували фальшиві картки.
За свої послуги зловмисники  брали від 100 до 350 євро. Отримавши на руки підроблені ID-картки, люди їхали до країн Євросоюзу. Однак офіційно працевлаштуватися там не могли, а  у декого починалася проблеми із Законом, після виявлення тамтешніми правоохоронцями фальшивих документів.
Як розповів начальник Тернопільського управління Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції Олександр Мерена,  у середу, 9 вересня, поліцейські провели одночасно близько 25 обшуків на території чотирьох областей – Тернопільської, Хмельницької, Львівської та Одеської. На сьогодні правоохоронці викрили 7 осіб, причетних до незаконного бізнесу, трьох із них поліцейські затримали відповідно до статті 208 КПК.  Решту спільників встановлять в ході розслідування.
Серед вилученого: голографічні захисні елементи, підроблені ID-картки, техніка та обладнання для друку, гроші.
Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених частиною 2 ст.199 та частиною 3 статті 358 КК України.