Головна Новини Викрадення святих: 450 викрадених по всій Україні ікон чекають повернення у храми

Викрадення святих: 450 викрадених по всій Україні ікон чекають повернення у храми

У Тернопільській області продовжується розслідування резонансної справи щодо організованого викрадення на території України сотень старовинних ікон та інших цінних церковних атрибутів, пише Україна молода
Пресслужба обласної прокуратури 15 червня поінформувала про повідомлення підозри членам викритої організованої злочинної групи за частиною 5 статті 185 Кримінального кодексу України — «Крадіжка, вчинена в особливо великих розмірах або організованою групою, карається позбавленням волі на строк від 7 до 12 років iз конфіскацією майна».
За даними слідства, «бізнес на святому» організував раніше судимий мешканець Одещини, залучивши ще двох тамтешніх людей.
Упродовж 2018—2020 років зловмисники викрадали ікони з церков i монастирів цілої низки областей, відтак переправляли їх поштою до Одеси, де фахівці реставрували їх для продажу колекціонерам через аукціони. Серед клієнтів були як українські бізнесмени та високопосадовці, так й іноземці.
Під час обшуків правоохоронці виявили у зловмисників понад 600 церковних атрибутів, у тому числі 450 старовинних ікон, вартість яких коливалася від 150 до 300 тисяч гривень.
Як розповів «УМ» керівник відділу комунікації поліції Тернопільської області Сергій Крета, інформацію про ікони та інші цінні церковні речі зловмисники шукали в соцмережах i довідкових виданнях, потім їхали в храми, обстежували приміщення на предмет наявності камер відеоспостереження, оглядали двері, замки та вікна й підбирали інструменти для «операцій».
Останню крадіжку було вчинено в ніч iз 29 на 30 квітня з храму Архангела Михаїла, що в селі Михайлівка на Вінниччині. Звідки винесли три ікони 1860 року — «Миколу Чудотворця», «Матері Божої» та «Серафім Саровський молиться на камені».
Після того як організоване злочинне угруповання «іконників» було викрито, а викрадені ними речі конфісковано, поліція через пресу звернулася до священників iз різних регіонів України, аби вони впізнали кожний свою втрату. Після цього мало не щодня до поліції почали надходити заяви, також приїжджали церковні делегації з різних областей.
«Делегаціям потрібно надати всі докази, аби підтвердити, що ця ікона викрадена саме з їхньої церкви, — уточняє Сергій Крета. — Перш за все ми перевіряємо, чи було звернення в поліцію про викрадення ікони, перевіряємо всі відбитки і докази. Окрім цього, навіть якщо право власності підтверджено, забрати ікону священнослужителі зможуть лише після того, як відбудеться суд і буде винесене рішення».