Головна Новини Вивезення сміття для тернополян може подорожчати?

Вивезення сміття для тернополян може подорожчати?

Двадцятого вересня у приміщенні ресурсного центру відбулося засідання тарифної комісії.

Особливу увагу тарифної комісії привернув проект наказу управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР “Про встановлення тарифів на послуги з вивезення побутових відходів та негабаритних відходів по ПП “Квартал-Л”, ТОВ “Квартал – Л”, ПП “Екотерн”, ДП “Екотерн” ПП “Екотерн” та ДП “Фірма Альтфатер Тернопіль”.

Перевізники побутових відходів озвучили проблему збитковості тарифу на послугу з вивезення у зв’язку із необхідністю підвищення заробітної плати та суттєвим зростанням вартості паливно-мастильних матеріалів, а також коліс та запасних частин до спецавтомобілів. Представники підприємств – перевізників озвучили тарифній комісії розрахунки, у відповідності до яких необхідно підвищити тариф на послугу  з вивезення побутових відходів на 40%. Тобто, із 9 гривень 17 копійок  за особу в місяць (такий тариф діє зараз) до 13, 47 копійок. Збитковість діючих тарифів перевізники мотивують тим, що на зарплатню, яка внесена у дійсну структуру тарифу, ніхто не хоче працювати. Кваліфіковані кадри виїжджають на роботу за кордон, єдиним фактором, що може затримати працівників, є підвищення заробітної плати. Як стверджують перевізники, зараз заробітна плата водія сміттєвоза сьогодні становить 5 тисяч 600 гривень, але менш, ніж за 11 тисяч гривень вони відмовляються працювати. Стосовно затрат на паливно-мастильні матеріал , то їхня частка у структурі тарифу становить 56%, відтак кожне коливання ціни на дизпаливо відбивається на роботі підприємства. Якщо врахувати, що у діючому тарифі закладено вартість дизпалива у розмірі 20 гривень за літр, а зараз ціна зросла до 30 гривень за літр, то затрати підприємств на паливо зросло на 50%.

Перевізники запевняють, що для забезпечення якісного вивезення твердих побутових відходів у місті Тернопіль, якнайшвидший перегляд тарифу є необхідним.