Головна Новини Взимку 2022 року переважатиме аномально тепла погода

Взимку 2022 року переважатиме аномально тепла погода

За словами завідувачки відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України Віри Балабух, ця зима буде теплішою за попередні. Середня температура за сезон буде на 1-1,5 градусів вище торішніх значень.

Тепла погода триватиме не всю зиму. За словами синоптика, приблизно в 60% днів зими переважатиме аномально тепла погода. Але ще залишається 40%, коли погода може бути на рівні норми або нижче норми. Взимку можна очікувати потоки арктичного холоду.

За словами експерта, найбільш аномально теплим буде січень. Середня місячна температура очікується на 2-3 градуси вище норми, що відповідає початку зими. Така температура може протриматися всю зиму з короткочасним похолоданням.

Опади цієї зими, найімовірніше, будуть в межах норми. Не очікується затяжних снігопадів або довгих періодів без снігу. Однак більш точно спрогнозувати рівень опадів не можна, адже такий прогноз можна зробити тільки за 5 днів до певної дати.

Як розповів народний синоптик Володимир Деркач, початок січня буде доволі теплим. Проте після теплих днів прийдуть морози до -30°C. Але, порівняно із зимами сорок років тому, ці морози будуть короткочасні.

Також сильні морози передбачав народний синоптик світлої пам’яті Леонід Горбань. Він зазначав, що найхолодніше буде у лютому.

– У січні настане потепління, та триватиме воно недовго. На Старий Новий рік прийдуть морози, які триватимуть до Водохреща, –  казав Горбань. – Найсуворішим буде лютий.

Як розповів кандидат географічних наук, синоптик Ігор Кібальчич, загалом зима 2021-2022 в Україні буде м’якою, коли температури будуть вищими за норму. За його словами, таку аномально теплу зиму переживе і більшість європейського континенту, але сильні морози також будуть.

Нагадаємо, як ми уже писали наприкінці листопада у статті: «Якою буде зима, знає Кульбіда», глава Укргідрометцентру зазначив: «Що стосується січня і лютого, то за нинішніх кліматичних режимів у нас не може бути іншої зими, крім теплої. Однак на тлі теплої зими з підвищеним температурним режимом обов’язково прийдуть холоди. Але, порівняно з зимами, які були 30-40 років тому, нинішні морозні періоди виявляться короткочасними».