Головна Новини Вздовж доріг Тернопільщини встановлюють кілометри щитів

Вздовж доріг Тернопільщини встановлюють кілометри щитів

Є така народна мудрість: зима приходить в Україну не за календарем, а коли її не чекають. Балансоутримувач усіх автошляхів загального користування Тернопільської області, Служба автомобільних доріг, вже кілька років посилено готується до холодів ще восени.

До справи дорожники підходять комплексно: заготовлюють матеріали для посипки доріг, лагодять снігоочисну техніку і встановлюють дорожні. Аби проїзд автошляхами області був можливим і під час завірюх, вздовж ділянок, де найчастіше спостерігаються замети, встановлюють щити та насаджують дерева.

«Протягом останніх чотирьох років наша організація збільшила протяжність пасивного снігозахисту до 39 кілометрів. Монтують спеціальне обладнання усі організації, які обслуговують дороги Тернопільщини,» – коментує начальник Служби автомобільних доріг у Тернопільській області Богдан Юлик.

 

Дорожні служби, щоб сніг не затримувався на проїжджій частині, снігозахист встановлюють не ближче 13 метрів від краю узбіччя.  Щити, встановлені на паях людей, ніякої шкоди не наносять. Перед їхнім монтажем лише забиваються кілки.

Дорожники застосовують пасивний снігозахист кількох видів. Здебільшого вздовж доріг Тернопільщини можна побачити сплетені з хмизу щити. Їхнє застосування дозволяє одночасно і очистити узбіччя від самонасіву, і зекономити. Також шляховики натягують на каркаси металеву сітку та збивають щити із дощок.

Останній, однак найоптимальніший вид пасивного снігозахисту – полікарбонатна сітка. У минулому році її почали використовувати вперше, запозичивши ідею у польських колег.

 

Підрядниками  по зимовому експлуатаційному утриманню автомобільних доріг загального користування є ТзОВ «Техно-Буд-Центр», ТзОВ «Авакс-Проф» і ДП «Тернопільський облавтодор» з філіями.

«Техно-Буд-Центр»  відповідає за а/д М-19 (Тернопіль-кордон з Рівненською областю), М-09 (Тернопіль-кордон з Львівщиною),  Н 18 (Тернопіль- кордон з Прикарпаттям),  М-19 (Тернопіль-смт. Дружба Теребовлянського району ).

Підрядник на замовлення Служби доріг встановить 5 кілометрів снігозахисту з полікарбонатної сітки.

«Авакс-Проф» обслуговує а/д М-12 (Тернопіль-кордон з Львівською обл.), обхід Тернополя Р-41, Броди-Тернопіль Р39, Почаїв-Зборів Т-20-13,Городище-Зарваниця-Бучач Т-20-06, Галич-Сатанів Т-09-03(від Теребовлі до кордону з Прикарпаттям).

На утримуваних дорогах фірма встановить 4 кілометри щитів.

«Тернопільський облавтодор» утримує решту мережі доріг загального користування у Тернопільській області.

Державне підприємство має змонтувати 30 тисяч погонних метрів щитів з хмизу та дощок.

 

«Ще одним важливим заходом із забезпечення безпеки на дорогах взимку є встановлення спеціальних дорожніх знаків. Ми розпочали монтаж 1050 комплектів вказівників «слизька дорога» та «ожеледиця». Крім того, встановлено 5 тисяч сигнальних віх», – додає Богдан Юлик.