Головна Новини Велика руйнація замість реставрації: навколо чортківського замку зчинився скандал

Велика руйнація замість реставрації: навколо чортківського замку зчинився скандал

«Знищують пам’ятку національного значення Чортківський замок! SOS!» — такими словами розпочав свій допис у Фейсбуці місцевий історик та археолог Володимир Добрянський. Забив на сполох через те, що на території замку нещодавно розпочали роботи із залученням екскаватора, чим можуть зруйнувати культурний шар ґрунту. За часи незалежності, та й у радянський період там не проводили археологічних досліджень. Цьогоріч Чортківський замок потрапив до переліку 109 об’єктів, реставрацію яких проведуть за кошти Державного бюджету в рамках проєкту «Велика реставрація». На Чортківський замок виділять 17 млн. гривень. Це чудова можливість відновити пам’ятку! Проте Володимир Добрянський вважає, що втілення програми здійснюють нефахово, на території проводять несанкціоновані розкопки, тому звернувся з відкритим листом до вищих державних органів.

Історик із Чортківщини опублікував звернення також у Фейсбуці. Під постом розгорілася жвава дискусія, чимало краян підтримують думку пана Добрянського. «Українці! Звертається до вас Добрянський Володимир Казимирович — людина, для якої дослідження і вивчення старожитностей минулого рідної землі є честю, справою та сенсом усього життя. Звертається людина, яка за національною ознакою не є українцем, а походить із роду польської шляхти гербу Сас, але є більш свідомим українцем й патріотом рідної землі на відміну від тих українських злодюг-волоцюг, любителів наживи, для яких змістом життя є насолода піаритися, урвати ласий шмат, украсти та насолодити себе достатком і багатством. Мовчати не хочу, не збираюся, не буду — нехай це коштуватиме мені життя, — йдеться в дописі. — Звертаюся до Національного антикорупційного бюро, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ та до Офісу Генерального прокурора України, щоб провести розслідування дій посадовців та запобігти роздерибаненню державних коштів. Звертаюся в Інститут археології Національної академії наук України, щоб оперативного задіяти і скерувати наукові кадри з метою запобігання руйнації пам’ятки національного значення — Чортківського замку. Нині там на повну потужність почали проводити несанкціоновані самовільні розкопки із застосуванням важкої техніки. Звертаюся до очільника Міністерства культури та інформаційної політики України, щоб отримати пояснення, на яких підставах це відомство стає причетним до знищення пам’ятки національного значення. Звертаюся до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, до Президента України Володимира Зеленського. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 року, № 1214 «Про затвердження Порядку відбору проєктів робіт з реставрації, консервації, ремонту на пам’ятках культурної спадщини, які будуть реалізовані в рамках програми «Велике будівництво», Чортківський замок XVII ст. потрапляє в цей проєкт. Поштовхом до його «великої реставрації» стало відзначення 500-літнього ювілею (у 2022 році) надання Чорткову магдебурзького права.

Зазвичай у таких випадках штучно створюється нагода, аби певні кола ділків створили видимість масштабних робіт, приурочених до різних ювілеїв і дат. У цій ситуації фігурує Генеральний директор Національного заповідника «Замки Тернопілля» Анатолій Маціпура зі Збаража, у підпорядкуванні якого десять років перебуває Чортківський замок. За цей час тут не проводили жодних наукових архітектурно-будівельних та археологічних досліджень чи обстежень. Під виглядом розчистки території та будівель замку від сміття, без жодного археологічного нагляду весь час проводили самовільні розкопки. Насторожує те, що генеральний директор НЗ «Замки Тернопілля» на посаду завідуючого відділом Чортківського замку призначив дорожнього майстра Володимира Грицика, який до історії та старожитностей не має жодного стосунку, зате має гарний хист до грабунку раритетів. Навіть мені він пропонував займатися у замку чорною археологією.

У 2017-ому році обвалилася частина стіни у районі південно-східного прясла замку біля трикутної башти. Її досі не відновили. Поряд існують кілька локальних зон, які можуть спричинити обвал оборонного муру замку. Нині існує реальна нагода урвати «ласий шмат». За один рік до 500-літнього ювілею надання Чорткову магдебурзького права створюють видимість «реставрації» замку. Виникає запитання: якщо за десять років цього не робили, то яким чином можна здійснити «велику реставрацію» замку за один рік? Насправді це буде не реставрація, а звичайна бутафорія та руйнація. Під час проведення теперішніх земляних робіт археолог відсутній. А лише такий фахівець повинен проводити розкопки й вести нагляд під час зачистки території. При цьому зазначаю, що дії Анатолія Маціпури можуть підлягати під санкції ч. 2, 3, 5 статті 298 Кримінального кодексу України «Незаконне проведення пошукових робіт на об’єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини». Запитую службовців пам’яткоохоронних служб Тернопільської ОДА та обласної ради, які ж роботи проводять у замку під керівництвом Маціпури, — нічого не знають. Їм лише відомо, що якийсь архітектор із Кам’янцяПодільського за півтора-два місяці «розробив» архітектурний план «відновлення» і «реставрації» замку. Як можна розробити такий проєкт у надто короткий термін без передпроєктних досліджень, у яких детально проводяться обміри конструкцій, їх стан збереження, вивчається стан збереження фундаментів, підземних і наземних споруд та археологічних досліджень, яких взагалі не велося? Тільки на підставі зазначених досліджень можна розробляти проєкт реставрації і формувати кошторис! На розробку такого проєкту піде близько року. За два-три місяці можна зробити лише ескіз. Ось вам реалії: за десять років нічого не робилося — в одну мить сотворилося. Стосовно самовільних розкопок на території Чортківського замку, то обласне керівництво взагалі нічого не знає.

До втілення проєкту «велика реставрація» Чортківського замку Анатолій Маціпура заручився підтримкою народних депутатів Євгенії Кравчук та Володимира Гевка. Народні обранці нічого не знають і не орієнтуються у реальних справах, лише повелися на оманливу пропозицію Маціпури. Через Фейсбук я написав особисті повідомлення цим обранцям із запитанням про їхнє ставлення щодо невідповідності дій Анатолія Маціпури, спрямованих на реставрацію, пам’яткоохоронну і дослідницьку роботу в Чортківському замку, проте відповіді не отримав. Не хочу й не бажаю стояти осторонь і споглядати на такі дійства. У цій ситуації зовсім незрозуміла позиція Міністерства культури. Маю велику надію і сподівання як на правоохоронні органи, так і на фахових спеціалістів Інституту археології НАН України, адже охорона та збереження старожитностей і пам’яток історикокультурної спадщини є пріоритетною системою державної безпеки. Нація тільки тоді чогось вартує, коли свято шанує і береже свої давні традиції, історію та старожитності».

За коментарем «НОВА…» звернулася до генерального директора Національного заповідника «Замки Тернопілля» Анатолія Маціпури. — Нема жодного скандалу. Не буду воювати з придурками. Це не археологічні розкопки, а планомірні роботи, які виконуємо з метою підготовки майданчика для консервації палацу і двох веж, — зазначив пан Анатолій. — У 80-90-их роках на території замку була газова контора — зведено два самобуди, стояла газова рампа з прибудовами. Згідно із Законом України «Про охорону культурної спадщини», усі дисонуючі елементи на території замку мають бути забрані. Ніхто не лізе в археологічний шар. Коли ми вивезли звідти майже 200 машин сміття, то нікого не було. Чортківський замок єдиний в області отримав на велику реставрацію 17 млн. гривень. Ці кошти будуть спрямовані на ліквідацію аварійного стану замку, перекриття палацу і двох веж. Розчищаємо нині майданчик, щоб розмістити там будівельні матеріали. Вивозимо сміття, панелі, радянський щебінь й чимало непотребу. Чортківчани засмітили замок, нехай приходять допомагати нам, а не критикують. Добрянський понаписував нісенітниці. Колись я не взяв його на роботу, тепер він віддає мені… Ще раз повторюю: жодних розкопок на території замку нема! Приходила поліція, все перевірила.