Головна Новини Біля цілющого джерела на Тернопільщині встановили скульптуру

Біля цілющого джерела на Тернопільщині встановили скульптуру

«У Лішні б’є цілюще джерело святої праведної Анни. Перша згадка про нього датується ще ХVI століттям. На жаль, воно менш відоме, ніж однойменне джерело у селі Онишківцях на Рівненщині, яке широко розрекламували вірні Московського патріархату. Тому купіль на нашій парафії незаслужено оминають, знецінюють», — розповідає настоятель храму отець Андрій Лобунь, пише Тернопіль.

Колись тут стояла статуя, та під  час Першої світової війни через Лішню проходив фронт. Солдати царської Росії спокусилися на святиню і вкрали її. Священник же вирішив відновити її і вже зовсім скоро познайомився із талановитим майстром із Дубна на Рівненщині Миколою Бондарчуком — досвідченим різьбярем, роботи якого високо цінують в Україні та закордоном.

Почувши історію лішнянської статуї, майстер сказав, працюватиме безоплатно. Разом із отцем Андрієм зупинилися на одному з трьох варіантів образу святої, відтак різьбяр взявся за роботу. Творчий, майже ювелірний процес тривав шість місяців.

«Ось така скульптура св. Прв. Анни буде прикрашати джерело в с. Лішня біля каплиці-пантеону!», — написав о. Андрій Любунь на своїй сторінці в мережі «Фейсбук», додавши світлини виготовленої статуї.

Та й це ще не все, адже поява скульптури — це лише один із етапів реалізації масштабної цілі отця Андрія. Він прагне створити у Лішні духовний просвітницький центр для соціалізації і реабілітації воїнів російсько-української війни, родин загиблих та виховання молодого покоління в дусі любові до України. Отець мріє, щоб про Лішню — начебто нічим непримітне село з десятьма хатами, проте обдароване потужною благодаттю, дізналася вся Батьківщина. Хоче, аби по Божу ласку сюди прибували всі стомлені душі. Молиться за те, щоб вірні приїздили сюди та мали змогу наситилися святістю і промовистою тишею цього мальовничого місця.