Головна Новини Біля Теребовлі живе скульптор, який славиться своїми казковими героями на всю Україну...

Біля Теребовлі живе скульптор, який славиться своїми казковими героями на всю Україну (Фото)

Олег Котик із села Кровінка, що на Теребовлянщині перетворив своє подвір’я на справжнє казкове місто. Тут він поселив п’ятиметрового дракона, що охороняє альтанку, героїв мультфільмів Ріо та Рататуя, лісовика-колодязь та ще безліч дивовижних істот,пише 20 хвилин

Казкові скульптури – сімейна справа родини Котиків. Усі роботи Олег Котик творить разом з дружиною Оксаною та братом Русланом.

Роботи на власному подвір’ї, що стало виставковим майданчиком розпочали з 2012-го року.

– Цього літа ми закінчили альтанку, над якою працювали ще з 2015-го року, – розповідає Олег Котик. – Нам нарешті вдалось її розфарбувати. Не закінчили роботу ще всередині будиночку, це вже зробимо наступного року. А зовні закінчили дракона, який стереже свої володіння. На роботу з ним пішло найбільше сил.

Оновили і лісовика, який найбільше приваблює гостей. Його Котики встановили у 2014-му. Висота скульптури – три метри. На перший погляд зовсім не скажеш, що ця дерев’яна міфічна істота – криниця та ще й з бетону.

Чоловік каже, що спочатку скульптури створювали для своїх дітей, щоб потішити їх казкою. А зараз їх подвір’я перетворилось на екскурсійний майданчик.

– Наймолодший синочок Артемчик, коли побачив роботи – не міг стримати емоцій, – говорить чоловік. – Тільки ходив і казав “Вау”. Насправді, такі емоцій варті безсонних ночей та насичених днів роботи. Тепер я бачу, що в моїх дітей буде казкове дитинство. Дітки брались допомагати розмальовувати скульптури – і це чудовий час проведений разом, хоча, зізнаюсь, що потім довелось дещо переробляти після такої роботи.
Приходять на екскурсії діти та дорослі

Нещодавно, щоб оглянути казку на подвір’ї Котиків, на екскурсію за чотири кілометри прийшли школярі з Теребовлянської школи.

– Це були діти різного віку: старші, молодші. Всі були в захваті, – каже чоловік. – Дуже приємно, коли твоя робота приносить стільки емоцій. В дітей була екскурсія визначними місцями Теребовлянщини. Я кажу “та ми ж ще не стали таким місцем”, а вони переконують, що дітям це дуже цікаво. То як ми могли не погодитись?
Пан Олег каже, що нерідко біля будинку зупиняються автобуси, щоб розглянути скульптури. Люди фотографуються з ними та кажуть, що наче потрапили до Діснейленду.

-Нещодавно до нас зайшли гості з Німеччини, – говорить скульптор. – Вони запитали чи тут живуть мільйонери (посміхається прим.ред) . Тому, що схожі скульптури ці люди. які об’їздили півсвіту бачили лише десь в Америці. І то, за їх словами, там вони не настільки реалістичні та цікаві. Цей чоловік годину приблизно розглядав наше подвір’я. Все фотографував, торкався. Був здивований, що українці, звичайні хлопці можуть таке зробити. За його словами закордоном така робота оцінювалась би дуже дорого.

Проте жити і працювати Олег Котик планує лише в Україні.

Впізнають люди з різних куточків України

– Зараз ми з братом також працюємо над роботою у Вінниці, – говорить чоловік. – Нас під час роботи впізнають люди з всіх куточків України. І зі Львова люди були, які знають нас, і з Тернополя і Заліщиків. Були навіть люди з Донецька, які бачили десь в мережі фото наших робіт, і підходили, фотографувались з нами. Ми потім вже ховались від тієї уваги, але це приємно. Людям дуже цікаво, що ми робимо. Вони стежать за нашими роботами. Дуже активно поширюють фото.

У Вінниці Олег та Руслан Котики працюють над композицією із мультфільма “Шрек”. Роблять усіх героїв, яких мають встановити на місцевому сувенірному ринку.

Брати  виконують роботи і на замовлення, кажуть, що в околицях майстрів, які працюють у казковому жанрі немає.

– Це і приваблює людей. За словами братів, роботи забирали у Львів, Хмельницький, Одесу. Наступний герой поїде у Вінницьку область. – Наша головна мета  – серед сірих буднів створити справжню казку, – розповідають майстри. – – Зараз у світі стається дуже багато страшних речей, але головне – це не забувати, що у нас ростуть діти, яким потрібен спокій та приємні емоції. Та й у кожному дорослому є вічна дитина.

Також майстри планують відреставрувати свою першу роботу – криницю в селі у формі гриба. Вони зізнаються, що робота приносить їм задоволення. У околицях майстрів, що працюють у жанрі казкової скульптури – немає.