Головна Новини Більшість декларацій подали люди, які хочуть отримати податкову знижку

Більшість декларацій подали люди, які хочуть отримати податкову знижку

До першого травня 2017-го року триватиме кампанія декларування доходів отриманих громадянами у 2016-му році. Станом на 13 березня до Тернопільської об’єднаної державної податкової інспекції вже подали 1224 декларації про майновий стан і доходи. Із них 821 декларація надійшла від громадян, які мають право на податкову знижку.

«Декларації зобов’язані подати громадяни, які отримали доходи від продажу рухомого і нерухомого майна, доходи, отримані у вигляді спадщини від членів сім’ї другого ступеня споріднення, іноземні доходи, доходи у вигляді додаткового блага, доходи, з яких при виплаті не утримувався податок, – розповів Володимир Гузенков, заступник начальника Тернопільської ОДПІ. – За не подачу декларацій передбачений штраф у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів громадян, тобто 170 гривень. Якщо платнику визначають суму податкового зобов’язання до сплати, то він повинен заплатити її і буде ще на цю суму нарахована фінансова санкція у розмірі 25%. Податковою знижкою можуть скористатися громадяни, які платять за навчання, виплачують іпотечні кредити, сплачують довгострокові договори страхування життя, переобладнали автомобілі на скраплений газ. Для громадян, які хочуть скористатися правом на отримання податкової знижки термін подачі декларації до 31 грудня 2017 року. А для тих, хто зобов’язаний подати декларацію – кінцевий термі 1 травня 2017 року. Тому закликаю громадян, які отримали будь-які доходи, які не оподатковувалися виконати свій конституційний обов’язок і подати декларацію у податкові інспекції за місцем проживання.».

Найбільше надійшло декларацій від людей, які продали рухоме бо нерухоме майно – 166. Загальна сума їхнього доходу понад 22 мільйони гривень. На другому місці декларації про доходи отримані у вигляді спадщини – 144, а сума доходу – 19,5 мільйонів гривень. Є в області також шість осіб, які вказали доходи понад один мільйон гривень. Загальна сума річного доходу по них всіх склала 13 мільйонів гривень. Минулого року станом на цей же час було подано сім декларацій, де дохід перевищував один мільйон. А от іноземні доходи задекларувало тільки двоє осіб на суму 202 тисячі 400 гривень. Минулого року на цей же період було шестеро таких громадян.

До 31 березня також триватиме друга черга електронного декларування. Електронні декларації зобов’язані подати керівники установ і організацій, які виконують функції державних органів управління, керівників структурних підрозділів. Також це стосується керівників будь-яких бюджетних організацій, ректорів вузів, керівників районних обласних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, депутатів, голів міських рад та їх заступників. Передбачена також подача електронної декларації для всіх військовослужбовців, але зараз розглядається питання, щоб цю норму відмінити. Е-декларування це прерогатива Національного антикорупційного комітету, який займається прийомом, контролем і перевіркою поданих декларацій і притягнення до відповідальності це їхня компетенція. Податкова інспекція не має повноважень щодо перевірки і притягнення до відповідальності по електронних деклараціях.