Головна Новини Бідон з унікальними документами ОУН СБУ передало історикам

Бідон з унікальними документами ОУН СБУ передало історикам

Нещодавно віднайдену на Тернопільщині добірку архівних документів ОУН співробітники УСБУ в Тернопільській області передали представникамНаціональний музей-меморіал «Тюрма на Лонцького».
Матеріали раритетної знахідки правоохоронці передали львівським історикам для їх реставрації та дослідження. Після відновлення переданого архіву, він експонуватиметься у музеї, а цифрові фотокопії документів будуть оприлюдненні на порталі Електронний архів Українського визвольного руху.
«Реставрація подібних знахідок може тривати від кількох місяців до трьох з половиною років», – відзначив генеральний директор музею Руслан Забілий. Проте історик налаштований оптимістично, адже завдяки використанню сучасних технологій його колегам вдавалося відновити до 40% документів, стан збереженості яких був значно гіршим.
На завершення свого візиту науковці висловили вдячність співробітникам спецслужби за їх допомогу у збереженні та відновленні історичної пам’яті.

Нагадаємо, що у лютому цього року співробітники СБУ випадково натрапили на схованку із раритетними документами ОУН у ході перевірки інформації про незаконне зберігання зброї.
Під час огляду підвалу однієї із закинутих будівель на околицях Теребовлі правоохоронці виявили схрон із документами, що знаходилися у металевому бідоні на півтораметровій глибині. Документи були загорнуті у шпальти радянських газет, випущених у листопаді 1950 року. Поверхневий огляд знахідки дозволяє припустити приналежність документів до архіву районного проводу ОУН, який діяв на території області у 40-х роках минулого століття