Головна Новини Будні військовиків чортківської частини

Будні військовиків чортківської частини

Журналісти напросился на відвідини військової частини А 1915 м. Чортків, аби вкотре заглянути, скажімо, за лаштунки прихованої від зайвого ока армійської обителі.

Перш за все, знайомство з новопризначеним командиром – полковником Миколою САНДУЛОМ, за плечима котрого – багаторічна армійська служба на різних посадах. Для пана полковника за рахунком це вже четверта військова частина (на кшталт складів арсеналів), де він має за честь бути командиром. Тим паче, в певний період часу (2004-2008 рр.) проходив службу саме в цій частині на посаді заступника командира з озброєння, тому добре знає тут, як-то кажуть, всі кутки й закутки, пише Чортків Сіті

Відтак спілкування, до якого долучилися заступник командира частини підполковник Олександр Ніколайчук і головний старшина в/ч старший прапорщик Богдан Януш, за круглим столом.

Військовий командир повинен бути і добрим ґаздою

Порівнюючи з попередніми роками, вбачаємо доволі суттєві зміни щодо покращення стану адміністративно-господарської частини.

Пан полковник повідав про те, що вже відпрацьовано (зроблено та профінансовано) ряд проєктно-кошторисної документації на проведення капітальних ремонтів: двох будівель штабу, одна з яких вже десятки років не експлуатується й у вкрай занедбаному стані; казарми, де проживає особовий склад строкової служби.

Фото Тетяни Лякуш

До цього ж, уже закупили будматеріали для встановлення огорожі довкола території частини; а також – спільними зусиллями відремонтували внутрішнє дорожнє покриття.

Автор: Тетяна Лякуш

Водночассі військовики проводять ремонтні роботи на КПП; відновлюють і розширюють приміщення санчастини.

Автор: Тетяна Лякуш

Щодо медичної теми: в частині вдаються до всіх належних заходів, аби коронавірусна інфекція не розповсюджувалася серед особового складу, – забезпечення кожного військовика достатньою кількістю захисних масок і рукавичок, засобів для дезінфекції; обмежений контакт контрактників зі строковиками; регулярно проводять дезінфекцію всіх приміщень.

Зазначив командир і те, що з першого квітня ц. р. у в/ч сформовано новий підрозділ – батальйон охорони. Тож невідкладно слід провести відповідні роботи щодо його облаштування.

Ще багато планів, які керівництво хоче реалізувати. А на це, звісно ж, потрібні чималі кошти. Як інформував п-к Сандул, фінансування надходить по різних статтях: певна частина коштів – від Головного командування даного роду військ (логістики) і частина – від КЕВ м. Тернопіль (стосовно капремонтів).

«Вектор, – стверджує командир, – повернений до єдиного – спільна злагоджена праця».

Слід закцентувати, в ході розмови пан полковник попри господарську діяльність виокремив найважливіший пункт їхньої служби – це безпека арсеналів, баз і складів зберігання засобів ураження. І не лише зберігання, а й експлуатація, регламентні роботи – перевірка, повірка, та відправлення засобів ураження у військові частини або на різного роду полігони випробування.

Відтак спілкування з військовиками продовжилося оглядинами різних приміщень частини. Як бачила, слова не розходяться з ділом.

Стійкий морально-психологічний стан військовиків – гідна честі служба

Підполковник Ніколайчук стверджує: «Кожен військовослужбовець (не залежно від звання та посади) – людина, особистість. Саме це є пріоритетом для командира. А тому першочергове завдання – створення належних умов для служби і загалом життєдіяльності всього особового складу. У військову частину солдати прибувають уже підготовленими до військової служби, адже проходять певний вишкіл і приймають присягу в навчальних центрах. Якщо тут, в частині, створені належні (комфортні) умови для служби та проживання, то ніяких проблем бути не може. По-друге, всі ми люди, кожен із нас особистість, зі своїм характером, поглядом і реакцією на ту чи іншу ситуацію.

Автор: Тетяна Лякуш

А тому в кожному підрозділі працює заступник з морально-психологічного забезпечення. В особовому складі є штатна одиниця – психолог (офіцер), який з кожним зокрема військовослужбовцем професійно працює. Окрім цього, налагоджуємо тісну співпрацю з рідними наших бійців. Запевняю, «совдепівська дідівщина» в армії категорично виключена.

Фото Тетяни Лякуш

Нашими бійцями опікуються й священнослужителі, що є не менш важливим у моральному вихованні. До послуг військовиків функціонує і бібліотека».

Фото Тетяни Лякуш

В крайні роки значно збільшилося фінансування Збройних сил. Можливо, не так, як би того хотілось, але на належному рівні: речове забезпечення – стовідсоткове; харчування – калорійне і вітамінне (ситне).

Фото Тетяни Лякуш

Українські «амазонки» чарівні навіть у камуфляжі

Пліч-о-пліч із мужніми чоловіками, ні в чому їм не поступаючись, в ЗСУ служить жіноцтво. Адже в Україні – гендерна рівність. Ось вони (на знімках) – наші красуні, гордість незламної України.

Фото Тетяни Лякуш

Як же їм пасує військова форма! Для усіх охочих панянок (віком до 60-ти років) вступити в ряди української армії двері військової частини, як-то кажуть, завжди відкриті.

Без благодійників було б сутужно

Під завісу, так би мовити, кабінетної зустрічі пан полковник, користуючись нагодою висвітлення окремих моментів життя в/ч А 1915, від імені всього особового складу висловив щиру вдячність за повсякчасну підтримку та вагому допомогу благодійникам: депутатам Тернопільської обласної ради Любомирові Степановичу Білику, Василю Степановичу Градовому; міському голові Володимирові Петровичу Шматьку; отцю-декану Михаїлу Левковичу; волонтерській команді собору Верх. Апп. Петра і Павла Бучацької єпархії УГКЦ; керівництву цукрового заводу (що в смт Заводське), а також Людмилі Романівні Павлінській, голові Заводської ОТГ. Нехай вам, добродії, Господь повертає сторицею.

Того ж дня нам пощастило побувати на території відновлюваної військової частини у Чорткові, де розмістяться підрозділи окремої артилерійської бригади оперативного командування «Захід».

Автор: Тетяна Лякуш

Та про це – згодом.