Головна Новини Богомол чекає екстрадиції Вардинця

Богомол чекає екстрадиції Вардинця

Кримінальне провадження порушене проти головного лікаря Тернопільського районного медичного об’єднання Ігоря Вардинця майже півтора року не може зрушити з місця. У квіті 2015-го йому оголосили про підозру за частиною 3 статті 368 ККУ. Та до сьогодні обрати запобіжний захід підозрюваному не вдалося.

«Ігорю Вардинцю було оголошено підозру ще в перший день отримання ним хабара, – пояснює Олександр Богомол, начальник Головного управління Нацполіції в Тернопільській області. – Гроші він брав у загальній палаті, а після того, як зайшли наші працівники йому стало гірше і його перевели у реанімацію. Будучи в реанімації при свідомості ми змогли оголосити йому підозру – для цього необхідно зачитати її особі, щоб вона її чула, і ми це зробили. Але йому не був обраний запобіжний захід і не було визначено обмежень покидати Україну, оскільки ми не змогли доставити його до суду у зв’язку зі станом його здоров’я. Коли перший раз він намагався виїхати закордон у нас був дозвіл на його затримання і доставку в суд. Затримати ми його змогли, але знову ж таки, за рекомендацією лікарів його помістили в реанімацію. На жаль, немає в Україні ще практики прийняття судом рішень про обрання запобіжного заходу або про визначення обмежень виїзду закордон без участі підозрюваного або за його участі у вигляді відео-конференції. Поки що це проблема і досить серйозний механізм для того, щоб уникнути хоча б запобіжного заходу.».

Зараз Ігор Вардинець перебуває у Німеччині. І тамтешній суд має вирішити чи видавати його Україні чи ні. Документи для екстрадиції у ФРН тернопільські правоохоронці відправили в кінці травня. Та, зазвичай такі справи розглядають декілька місяців. Тож коли підозрюваний у хабарництві медик повернеться в Україну ще невідомо.

«Ігор Вардинець офіційно оголошений у розшук, – зазначив Олександр Богомол. – Кримінальне провадження призупинене у зв’язку з розшуком до того, як особа прибуде в Україну. 30 травня 2016 року ми направили клопотання про видачу Ігоря Вардинця в Україну для притягнення до кримінальної відповідальності у встановленому законом порядку. Клопотання скеровано компетентному органу Федеративної республіки Німеччина для виконання. Зворотної інформації ми ще не отримали. В таких випадках декілька місяців проводиться екстрадиція, і якщо буде прийнято рішення місцевим судом про видачу підозрюваного, то ми будемо зустрічати підозрюваного в аеропорту «Бориспіль». Дасть бог здоров’я – доїдемо до суду.».