Головна Новини Бив палицею по всьому тілу: резонансне вбивство у тернопільському парку

Бив палицею по всьому тілу: резонансне вбивство у тернопільському парку

Колегія суддів Тернопільського апеляційного суду розглянула апеляційну скаргу захисника обвинуваченого Михайла Г. на вирок Тернопільського міськрайонного суду від 21 березня 2022 року.

Відповідно до цього вироку, 24 липня 2021 року, в обід, 28-річний обвинувачений Михайло Г. разом із потерпілим Володимиром С. вживали алкогольні напої у напівзруйнованій будівлі на вул. Чубинського у м. Тернополі. Під час цього між ними виник конфлікт на ґрунті особистих неприязних відносин, в ході якого Михайло Г. умисно наніс Володимиру С. декілька ударів по обличчю й грудях палицею, заподіявши потерпілому тяжкі тілесні ушкодження, від яких той невдовзі помер.

Вироком Тернопільського міськрайонного суду від 21 березня 2022 року Михайла Г. визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення за ч.2 ст. 121 КК України (умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого) та призначено покарання у виді 7 років 6 місяців позбавлення волі.

Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 7 до 10 років.

Також задоволено цивільний позов сина потерпілого: з обвинуваченого стягнуто на його користь 11 тис. 917 грн майнової та 20 тис. грн моральної шкоди.

Не погодившись із судовим рішенням в частині призначеного покарання, захисник обвинуваченого подав апеляційну скаргу, в якій просив призначити Михайлові Г. покарання більш м’яке, ніж передбачено законом, – 5 років позбавлення волі.

У судовому засіданні Тернопільського апеляційного суду колегія суддів, заслухавши доводи обвинуваченого та його захисника, думку прокурора, перевіривши матеріали кримінального провадження і мотиви апеляційної скарги, прийшла до висновку, що суд першої інстанції виніс законне, обґрунтоване, вмотивоване рішення і підстав для його зміни немає.

Доводи захисника щодо призначення більш м’якого покарання, ніж це передбачено законом, колегія суддів визнала необґрунтованими, оскільки в даному випадку не встановлено сукупності обставин, які пом’якшують покарання та істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, яке в даному випадку призвело до смерті людини.

Також, призначаючи Михайлові Г. покарання, суд першої інстанції правильно врахував, що обвинувачений – раніше судимий, але на шлях виправлення не став і скоїв новий злочин, спричинивши смерть потерпілого. Враховано судом і відсутність пом’якшуючої обставини – щирого каяття обвинуваченого, оскільки розкаяння, окрім визнання особою факту вчинення злочинних дій, передбачає ще й дійсне, відверте, а не уявне визнання своєї провини у вчиненому злочині, щирий жаль з цього приводу та осуд власної поведінки, що насамперед повинно проявлятись у визнанні негативних наслідків злочину для потерпілої особи. Таким чином, призначене покарання відповідає принципам законності, справедливості, індивідуалізації, є достатнім для подальшого виправлення обвинуваченого та попередження нових злочинів (ст. 65 КК України).

Зважаючи на наведене, колегія суддів Тернопільського апеляційного суду апеляційну скаргу захисника обвинуваченого Михайла Г. залишила без задоволення, а вирок Тернопільського міськрайонного суду від 21 березня 2022 року – без змін, повідомляє пресслужба Тернопільського апеляційного суду.