Головна Новини Бережанський замок привідкрив ще одну таємну завісу

Бережанський замок привідкрив ще одну таємну завісу

Розкопки на території замку Синявських відкрили нову сторінку в історії Бережан, пише “Бережани і Бережанщина”.
«Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього» – чудовий вислів, мудрий і неоднозначний. Скільки їх, німих свідків історичного розвитку краю, залишилося на нашій землі. Особливо на Бережанщині, де кожен камінець чи велика кам’яна глиба дихають історією.

Навіть, здавалося б, зруйнований часом Бережанський замок все ж зберігає свою святість і таємничість. Зайшовши до його затишного дворику відчувається дух історичної давнини.

Бережанщина – край, де живуть люди різних національностей, віросповідань і конфесій. Але всіх їх об’єднує любов до своєї землі, любов до Бога, тому з великим трепетом бережуть історію рідного краю, намагаються її розгадати і зберегти. Однією із таких цінностей для бережанців є замок Синявських.

Середньовічною спорудою вже довгі роки любуються туристи з різних країн світу та цікавляться науковці. І ось нещодавно на території замку розпочалися розкопки та дослідження. Тернопільські археологи знайшли кераміку, знаряддя праці та предмети побуту. Результати двотижневих розкопок, які проводить ДП «Подільська археологія» спільно із Бережанським ДІАЗом говорять про те, що як Бережанський замок, так і його територія майже зовсім не досліджені. На глибині пів метра перед входом до каплиці-усипальниці родини Синявських археологи віднайшли бетонну кладку, яка не зазначена на жодній мапі, що збереглися до нашого часу. Немає також згадок про існування на цьому місці якоїсь будівлі в будь-якому іншому історичному джерелі. Всі ці обставини вказують на те, що дослідники натрапили на знахідку, яка вказує на більш давнішу історію бережанської твердині, яка нам поки що не відома.

Можна зробити припущення, що вхідний портал родинної каплиці міг мати якусь додаткову надбудову чи щось тому подібне.

Про результати розкопок можна буде дізнатися більше після ще багатьох досліджень. Усі предмети, які були знайдені під час розкопок, потрібно детально очистити й дослідити, бо це вже музейні експонати – свідки історії. Дослідникам є над чим працювати. До цієї роботи залучають провідних істориків і науковців краю, щоб для майбутнього покоління пам’ятки історії стали культурною спадщиною, яку потрібно берегти і примножувати.