Головна Новини “Без всякого насильства”. Філарет за “тільки добровільний” перехід лавр і церков з...

“Без всякого насильства”. Філарет за “тільки добровільний” перехід лавр і церков з УПЦ (МП) до єдиної помісної Церкви

почаївська лавра

Предстоятель УПЦ Київського Патріархату Філарет на прес-конференції “Українська церква на шляху утвердження автокефалії” в Києві 26 жовтня заявив, що перехід українських лавр в єдину помісну Православну Церкву з юрисдикції Московського Патріархату може бути тільки добровільним, повідомляє “Релігія в Україні” з посиланням на Gordonua.com та Укрінформ.

“Без всякого насильства”. Філарет за “тільки добровільний” перехід лавр і церков з УПЦ (МП) до єдиної помісної Церкви
За словами Філарета, рішення про перехід лавр можуть ухвалювати тільки їхні священнослужителі. Водночас він підкреслив, що лаври на території України є українськими святинями.

“Перехід в Українську православну церкву із Російської православної церкви може бути тільки добровільним… Я вірю, що рано чи пізно лаври перейдуть в українську церкву. Без всякого насильства. Який для цього потрібен час? Не знаю… Прийде час, коли захочуть перейти в українську церкву і перейдуть добровільно, без всякого насильства. А зараз будемо терпіти”, – наголосив патріарх УПЦ КП.

В Україні діє три лаври: Києво-Печерська, Почаївська в Тернопільській області та Святогорська – у Донецькій. Усі вони наразі під юрисдикцією УПЦ (Московського Патріархату).

Помісна церква має зберегти в своїй назві слова “Українська Православна Церква” та “Київський Патріархат”. “Назва буде – Українська православна церква – офіційна. Друга назва – Київський патріархат”, – зазначив Філарет.

Крім того, на думку Філарета, дата скликання об’єднавчого собору Православних Церков в Україні залежить від Вселенського патріарха. “Скликання собору залежить від вселенського патріарха, тому ми сподіваємося, що найближчим часом буде скликано цей собор, але назвати дату скликання не можемо”, – заявив він.

У свою чергу владика Афанасій (Шкурупій), архієпископ Харківський і Полтавський УАПЦ, звернув увагу на те, що ніяких консультацій щодо спільного собору між УПЦ КП і УАПЦ не ведеться. Так він прокоментував заяву архієпископа УПЦ КП владики Євстратія (Зорі) про те, що “процес консультацій відбувається, і ми зі свого боку як Церква Київського Патріархату робимо все, щоб цей процес займав не місяці, а за кілька тижнів міг би бути довершений”.

“Де, коли і з ким ті “консультації” відбуваються? На конспіративних квартирах і за чаркою віскі? Чи в підсобках цирку? А коли вихід на манеж?!” – риторично запитує архієпископ Афанасій.