Головна Новини Безвіз для жителів Тернопільщини: важливі правила роботи й подорожі за кордоном

Безвіз для жителів Тернопільщини: важливі правила роботи й подорожі за кордоном

віза

візаЯк відомо, з 11 червня набуває чинності рішення Євросоюзу щодо надання громадянам України безвізового режиму, який дозволятиме українцям перебувати за кордоном протягом 90 днів протягом будь-якого довільно взятого 180-денного періоду. Про те, що необхідно для закордонної подорожі, а також роботи поза межами України розповідає  начальник управління міжнародного співробітництва та фандрайзингу Тернопільської ОДА Віталій Сікіринський.
«Для закордонної подорожі громадянину необхідно біометричний паспорт та певні документи, що підтверджують його платоспроможність. Варто зазначити, стосовно останнього, кожна держава має свої вимоги. Так, якщо мова йде про Угорщину, тут подорожуючому необхідно всього лиш 3 євро на добу. У Франції — не менше 35 євро на добу. У Польщі знадобиться близько 70 євро на добу. Отже, громадянин повинен заздалегідь спланувати, через які країни пролягатиме маршрут його подорожі», — зазначає Віталій Сікіринський.
Трапляється, що подорожуючі не мають при собі готівки й користуються кредитними картками, тож в такому випадку необхідно мати чеки з банкомату, наголошує Віталій Сікіринський. За його словами, важливим моментом є й те, що перебуваючи за кордоном необхідно мати медичну страховку, яка покриватиме всі витрати у разі виникнення нещасних випадків.
«Стосовно бронювання житла, наголошую: це не є обов’язковою вимогою. Адже у когось можуть бути родичі за кордоном, хтось інший може домовитися про безкоштовне проживання. Нерідко подорожуючі бронюють місце у хостелі, проживання в якому вартує відносно дешево але, разом з тим, підтвердження  про його бронювання на електронну пошту не надсилається», — пояснює Віталій Сікіринський.
Що стосується роботи за кордоном, безвізовий режим також надає громадянам певні переваги.
«Якщо раніше людина, яка вирішила працювати за кордоном повинна була відкрити візу й аж після цього вирушати на роботу, про умови якої не завжди були відомо. Тепер же громадянин матиме змогу спочатку поїхати й ознайомитися з місцем роботи. Зважити всі «за» і «проти» та прийняти для себе остаточне рішення. Для роботи за кордоном необхідно оформити робочу візу на основі запрошення отриманого від роботодавця», — зазначає начальник управління міжнародного співробітництва та фандрайзингу Тернопільської ОДА.

Варто додати, Закон України не забороняє громадянам нашої держави мати два закордонних паспорти — біометричний та старого зразка.
«Громадяни, які не бажають виготовляти біометричний паспорт, бо ще користуються візою у паспорті старого взірця, теж матимуть право перетинати кордон відповідно до терміну відкритої візи. Єдиний нюанс — це так званий «чистий паспорт». Це коли громадянин, маючи закордонний паспорт жодного разу не перетинав кордон.  Прикордонники звертають на це увагу й ставлять такому подорожуючому значно більше питань, аніж людині, яка вже неодноразово перетинала кордон», — зазначає Віталій Сікіринський.