Головна Новини Батьки дітей у райцентрі на Тернопільщині занепокоєні через закриття творчого осередку

Батьки дітей у райцентрі на Тернопільщині занепокоєні через закриття творчого осередку

Освітньо-медичний скандал у Зборові. Через реформи на Тернопільщині працівники та школярі центру творчості не можуть спокійно спати. У Зборові, вже близько трьох місяців триває дискусія, щодо користування центральною будівлею. Приміщення тамтешнього центру дитячої та юнацької творчості передають у користування сімейним лікарям, а викладачів та учнів переселяють у будинок культури, повідомляє Т1 Новини.

Анатолій Рум’яний – батько двох доньок, які навчаються у Зборівському районному центрі дитячої та юнацької творчості. Тут вони мають змогу безкоштовно розвивати свої таланти та з користю проводити вільний час. Батьки та рідні усіх учнів стурбовані, адже їхній позашкільний заклад хочуть перенести в інше приміщення. Мова йде про декілька кімнат у місцевому будинку культури, які наразі у незадовільному стані. Батьки кажуть, найбільше переживають за безпеку та здоров’я своїх дітей.

“Опалення є в будинку культури, але воно не настільки ефективне якби того хотілося. Коли прийдеться малювати в рукавичках в холодному приміщенні, думаю, що дітей туди не пущу”, – каже батько учениць Зборівського районного центру дитячої та юнацької творчості Анатолій Рум’яний.

“Якщо заберуть приміщення, то вихід один – або возити до Тернополя, або возити в Золочів, щоб дати якийсь розвиток дитині. І я думаю, що не всі батьки мають таку можливість”, – додає бабуся учня Зборівського районного центру дитячої та юнацької творчості Майя Дрига.

Об’єднавшись в ініціативну групу та написавши колективне звернення, яке підкріпили підписами, більше тридцяти небайдужих батьків разом із вчителями вирушили у Зборівську міську раду. Люди кажуть, найголовніше, аби їх почули та ще раз переглянули доцільність таких змін. Адже відповідно до рішення сесії міськради від 23 жовтня, приміщення центру творчості передають у користування сімейним лікарям. Їх у місцевій амбулаторії 7, вони разом зі своїми помічниками приймають у трьох кабінетах, що створює великі незручності і медикам, і пацієнтам.

“Незручність тому, що в одному кабінету приймає троє лікарів, приходить троє пацієнтів, часто приходять з родичами. Велика кількість людей в кабінеті, приходять чоловіки і жінки одночасно”. – каже завідувачка поліклінічного відділу Зборівськогї центральної районної лікарні Оксана Матвіїшин.
Попри такий дискомфорт медики наголошують і на неефективності лікування, адже в одному кабінеті приймають сімейні лікарі разом із вузькопрофільними спеціалістами.

У міській раді кажуть, дану проблему вирішують вже давно. Оскільки вони розпоряджаються лише приміщенням центру творчості та будинку культури, не мають змоги медикам запропонувати інше приміщення та залишити позашкільний заклад за їхньою адресою. І хоч договір щодо переїзду медиків вступає у дію із 1 листопада, прийматимуть у новому приміщенні вони лише після того, як влада міста створить усі необхідні умови для школярів. А це кажуть, займе близько чотирьох місяців.

“Ми запропонували поки що 5 кабінетів, які насправді потребують ремонтів. Це все закладено в проектах, щодо виділення з бюджету міської ради, щоб створити належні умови для розвитку цих дітей”, – каже секретарка Зборівської міської ради Ярослава Білан.

Та поки тривають баталії навколо цієї теми, у центрі творчості робота кипить. Старші вихованці готуються до важливих змагань, але налаштуватись на перемогу заважають останні події.

Працівники розповідають, за час існування центру, а це більше 70 років, змінювали приміщення 7 разів.

Т1 Новини відслідковуватимуть як далі розвиватимуться події щодо центру творчості у Зборові.
Оксана Рогачук, Тарас Троян, Павло Верхолюк, Т1 Новини.