Головна Новини Апеляційний суд переглянув справу тернопільського бібліотекаря, який у нетверезому стані скоїв смертельну...

Апеляційний суд переглянув справу тернопільського бібліотекаря, який у нетверезому стані скоїв смертельну ДТП

Колегія суддів Тернопільського апеляційного суду розглянула апеляційні скарги — обвинуваченого Арсена Р., його захисника, потерпілих Д., С. та представника малолітнього потерпілого П. на вирок Тернопільського міськрайонного суду від 21 серпня 2020 року.

Як встановлено місцевим судом, 8 березня 2020 року, приблизно о 6 год. 40 хв. Арсен Р., керуючи у стані алкогольного сп’яніння технічно несправним автомобілем “ЗАЗ — 110307” (“Славута”), з трьома пасажирами в салоні рухався автодорогою «Стрий — Тернопіль — Кропивницький — Знам’янка» у напрямку м. Тернопіль. Під час руху був недостатньо уважним та не стежив за дорожньою обстановкою. За межами с. Романівка Тернопільського району 24-річний Арсен Р. виїхав на смугу зустрічного руху та допустив зіткнення із автомобілем “Фольксваген” під керуванням П. Внаслідок ДТП малолітній пасажир автомобіля “Фольксваген” отримав середньої тяжкості тілесні ушкодження, а троє пасажирів “ЗАЗ – 110307” — тяжкі тілесні ушкодження, внаслідок чого один із потерпілих, Олександр К., помер у лікарні.

Такі дії водія місцевим судом кваліфіковано за ч.2 ст. 286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило тяжкі тілесні ушкодження) та засуджено до 3 років позбавлення волі з позбавленням права 3 роки керувати транспортними засобами.

Санкція статті передбачає від 3 до 8 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого. Останнє покарання застосовується до засудженого вже після відбуття ним основного.

Не погодившись із таким рішенням суду, обвинувачений та його захисник, потерпілі С. і Д, а також представник малолітнього потерпілого П. подали апеляційні скарги, в яких просили звільнити Арсена К. від відбування основного покарання з випробуванням та встановити йому 3 років іспитового строку. Також потерпілі вказали, що жодних претензій до обвинуваченого не мають.

На засіданні у суді апеляційної інстанції мати загиблого Олександра К., її представник та прокурор заперечили проти задоволення апеляційних скарг, наголосивши на відсутності підстав для пом’якшення покарання.

Заслухавши суддю — доповідача, доводи Арсена Р. та його захисника, думку прокурора і потерпілих, колегія суддів Тернопільського апеляційного суду прийшла до висновку, що призначене обвинуваченому покарання відповідає принципам справедливості, співмірності, індивідуалізації.

Місцевим судом враховано, що Арсен К. вчинив хоч і необережний, але тяжкий злочин, наслідком якого є смерть людини та тяжкі і середньої тяжкості тілесні ушкодження ще трьом потерпілим. Керуючи технічно-несправним автомобілем, Арсен К. порушив Правила дорожнього руху, що призвело до тяжких наслідків.

Тому уникнення ним реального покарання негативно вплине на сприйняття суспільством, зокрема, іншими водіями необхідності дотримуватись Правил дорожнього руху.

Окрім того, кримінальне правопорушення, передбачене ст. 286 КК України, законодавцем віднесено до злочинів проти безпеки руху, тому думка потерпілих стосовно виду та розміру покарання не є вирішальною для суду.