Головна Новини Анастасія Меркушина розповіла про приліт у Пекін та як потрапила на Олімпіаду-2022

Анастасія Меркушина розповіла про приліт у Пекін та як потрапила на Олімпіаду-2022

Анастасія Меркушина прибула у Пекін для виступу на Зимових Олімпійських іграх у Пекіні. Відбулося це після того, як у Валентини Семеренко виникли проблеми зі здоров’ям, а ще дві біатлоністки – Олена Білосюк та Дар’я Блашко отримали позитивні тести на коронавірус.

Перед приїздом у Пекін Меркушина перебувала на зборі у чеському Нове-Место, де готувалася до виступів на Кубку IBU. Однак після повідомлення про позитивний тест на коронавірус у Білосюк біатлоністка почала готуватися до від’їзду у Пекін, пише Суспільне Спорт.

Меркушина здала тести на коронавірус, після чого прибула у олімпійське селище та приєдналася до команди. А уже найближчим часом має провести першу гонку на Олімпіаді-2022: у п’ятницю, 11 лютого.

Що сказала Анастасія Меркушина про прибуття на Олімпіаду?

В ексклюзивному коментарі Суспільне Спорт українська біатлоністка розповіла, як взагалі відбулося її потрапляння на Олімпіаду. Меркушина була першою запасною спортсменкою за підсумками визначення олімпійського складу в біатлоні.

Меркушина звернула увагу, що змогла лише нещодавно розпочати підготовку на олімпійський трасі у Пекіні, оскільки час на виліт та здачу негативних тестів на коронавірус у неї зайняв певний час.

  • Як Меркушина опинилася на Олімпіаді

“Я спала, відсипалася, якраз був день пристрілки, вирішила не вставати рано, нікуди не спішити та вимкнула звук на телефоні. Відкриваю очі, а там чимало повідомлень, що у Олени Білосюк коронавірус, що я маю збирати валізи [і їхати]. [Через дві з половиною години] сиділа в автобусі на виліт з Праги у Київ. Після прильоту здала перший та другий тести, і у суботу лише вилетіла. Так вийшло, що довгий час перебувала у Києві, бігала на біговій доріжці. Можливо, треба було б здавати тести заздалегідь, але справа у тому, що лише спеціально акредитовані лабораторії мають на це право, і навколо Нове-Место не було жодної такої. Тому так сталося і довелося просидіти в Києві”.

  • Про трасу та стрільбище на олімпійській трасі у Пекіні

“Траса? Так, [погоджуюсь зі словами Підручного], траса нагадує Антгольц без лісу. Є висота, дуже високо, нестача кисню відчувається дуже сильно. А траса сама по собі не є важка, якби була на рівнині, то взагалі б була легенькою. Але тут кожен горбочок здається такою стіною, що не можеш дочекатися, коли він закінчиться”.

“Стрільбище? Скажу чесно: снайперські здібності у мене цього року проходять шалене випробування. Не була тут на першому тижні, і наскільки народ розказує – це було щось неймовірне. Поки можна працювати, але через розріджене повітря навіть через легенький вітерець виліт патрону виходить з досить великим розривом, є проблеми з цим. Якщо сильний порив, то вибиває гвинтівку з рук. Я ще поки під таке не потрапила, але навіть маленький та легенький вітерець відчутний. Особливо, коли йде нестача кисню, ти ніби захлинаєшся, у тебе темніє в очах і починають тремтіти руки. Тобі потрібно зробити постріл, а ти не зможеш правильно його підготувати. Нюанси є, але як показала Ірина Петренко – все можливо”.

  • Про відчуття від приїзду у Пекін на Олімпіаду-2022

“Чи є радість від приїзду у Пекін? Яка може бути радість, коли у команді COVID-19. Хвороба дівчат – точно не привід для радості. А так, відповідальність, які речі треба взяти, що потрібно для того, щоб найкраще підготуватися. На емоції часу не було у той момент”.

  • Про готовність до виступу у спринті

“Спринт? Бажання завжди є. Я – спортсмен, хочу бігати та змагатися, але й острах є, оскільки важко та дуже відповідально виходити на такі змагання за країну. Вже казала, що це не задоволення, а дуже велика відповідальність. Але бігати хочеться, не хочу, щоб я дарма сюди приїхала”.

Після коментарю Меркушиної головний тренер жіночої збірної України Урош Велепець підтвердив, що вона бігтиме спринтерську гонку. Таким чином, три біатлоністки точно представлять Україну у цій гонці, якщо не захворіють на коронавірус – Юлія Джима та Ірина Петренко бігли індивідуальну гонку.