Головна Новини Американський президент має родича з Підгаєць на Тернопільщині

Американський президент має родича з Підгаєць на Тернопільщині

Зять президента США дональда Трампа має Українське коріння, яке будуть використовувати для побудови стосунків Україна-США. Якщо бути точнішим то коріння Джареда Кушнера сягає Тернопільскої області, мста Підгаєць, де є великий єврейський цвинтар та колись проживала чисельна єврейська община.

Про своє коріння по лінії батька Джаред Кушнер розповів під час виборчої кампанії. Його бабуся, дід і прадід вижили під час Голокосту і приєдналися до партизанів, які ховалися в лісах на кордоні Білорусі та України. А по лінії матері Джаред виявився євреєм з українським корінням – про це сказано на американському генеалогічному сайті. Згідно з ним, дід його мами Давид Штадтмауера народився в селі Підгайці Тернопільської області. Також є дані, що його найближчі родичі родом з тернопільського села Козов і львівського села Краковець. Приблизно в 20-х роках Штадтмауера перебралися в Америку і осіли в Нью-йорку. І вже там батьки Джареда познайомилися.

В Україні запевняють, що вони приїжджали до нас, коли упала залізна завіса. Тоді в селі Бахів (8 км від Ковеля Волинської області) відкрили меморіал на згадку про жертви Голокосту.

«Меморіал звели на місці масового розстрілу євреїв. Його відкрили в 1991-му, і на відкриття приїжджала велика делегація з числа тих, чиї предки загинули ту », – розповів «Вістям»директор Волинської громади прогресивного іудаїзму Сергій Швардовскій.

«У складі делегації була і Серіл, або Сара, як ми її називали, зі своїм чоловіком, – розповіла« Вістям »мешканка Волинської області Жанна Гуд. – У Бахові вони шукали могилу своєї родички, тітки їх бабусі. Вони гостювали у нас пару днів, мій тато їздив з ними по околицях. Сподіваюся, що рідня Трампа приїде до нас ще».