Головна Новини Алкоголь та юнацька безвідповідальність стали причиною жахливої аварії

Алкоголь та юнацька безвідповідальність стали причиною жахливої аварії

Криваве привітання до дня 8 березня підготував 24-річний Василь (ім’я з етичних міркувань змінено) матерям своїх друзів. Маючи невеликий водійській досвід, підігрітий алкоголем, парубок сів за кермо батьківської «Таврії» та вчинив важку аварію. В результаті один із товаришів помер від травм, а сам винуватець ДТП, маленький хлопчик та ще двоє друзяк опинилися в лікарні, Номер 1

Дорожньо-транспортна пригода трапилася вранці 8 березня на автодорозі «Стрий –Тернопіль – Кропивницький – Знам’янка» між селами Ангелівка та Романівка. За даними експертизи, 24-річний бібліотекар Василь, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, на автомобілі «Таврія» вилетів на зустрічну смугу і врізався у «Фольксваген» під кермуванням львів’янина. В результаті аварії водій-порушник разом із трьома пасажирами своєї малолітражки в тяжкому стані опинились у лікарні, причому один із потерпілих через 26 днів таки помер. Ушкодження середньої тяжкості отримав маленький син власника іномарки.

У Тернопільському міськрайонному суді Василь та його друзі зізналися, що напередодні в сусідньому селі святкували день народження, випили чимало горілки та коньячку. Веселі й щасливі, лише під ранок повернулись додому, в Ангелівку. Але розходитись по домівках не хотілося, тож стояли й розмовляли біля подвір’я Василя та, певно, вирішили наостанок покататися.

Відтак парубок сів у батьківське авто та з вітерцем разом із товаришами понісся у напрямку Тернополя. Оскільки горе-водій до техніки був байдужий, то не знав, що на авто встановлено шини різних моделей – різної сезонності та з різним малюнком протекторів, що не сприяє швидкій їзді. Однак градуси зовсім затуманили голову сільському «шумахеру». Підбадьорений схвальними вигуками друзяк, він швидко нісся назустріч біді: на мокрому асфальті не впорався з керуванням і…

Отямившись у лікарні, молодики практично нічого не змогли пригадати. Проте, взнавши про жахливий фінал їхньої подорожі, Василь компенсував лікування дитини та своїх друзів, і вже в суді вибачився перед матір’ю загиблого.

Тим не менше, жінка була непохитною: сина їй ніхто не поверне, а винуватець аварії насправді не виявив жалю за вчинене, тому попросила суд справедливо його покарати.

І Феміда врахувала думку вбитої горем матері. Всупереч проханню обвинуваченого та думці прокурора звільнити горе-водія на підставі ст. 75 КК України з іспитовим строком, суддя у вироку зазначив: зважаючи на конкретні обставини кримінального провадження – кількість потерпілих плюс загибель одного з них і те, що Василь керував у стані сп’яніння, його виправлення неможливе без понесення покарання (ч. 2 ст. 286 КК України –порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому (малолітній дитині) середньої тяжкості тілесне ушкодження, заподіяло тяжкі тілесні ушкодження двом товаришам та спричинило смерть третього потерпілого).

Вироком Тернопільського міськрайонного суду Василя засуджено до 3-ох років позбавлення волі з позбавленням права 3 роки керувати транспортними засобами (це покарання буде виконуватися вже після звільнення з місць, не вельми віддалених).

Щоправда, засуджений та потерпілі мають право подати апеляційну скаргу та оскаржити це рішення. Але навряд чи винуватець уникне покарання.

Олена Густенко