Головна Новини Австрійський бункер розчистили на Тернопільщині

Австрійський бункер розчистили на Тернопільщині

Австрійський бункер, якому понад сто років, розчистили в Залізцях. Над цим працювали від 2-го липня. Про це розповів археолог Василь Ільчишин. За його словами, цю будівлю використовували під час Першої світової війни.

Члени громадської організації “Сокіл” завершують роботи в бункері в Залізцях. Голова місцевого осередку цієї організації Сергій Петровський каже, працюють тут три дні:

“Ми вичищаємо від сміття бункер. Між цеглою можна знайти різні цікаві речі. Назовні можна побачити всякі стаканчики, всякі кружечки”, – каже Петровський.

Вадим Хоміцький розповів, які речі знайшли в бункері:

“Ми знайшли під час розкопок чорнильниці із написами. Мені здається, що це під час Першої світової війни в бункері були генерали австро-угорського війська і вони ними писали. А ще ми знаходили кружки. Найцікавіше, що ми знайшли – це гільзи. Тут є гільзи 1916 року, 1915, це австро-угорські”. повідомляє Суспільне

Членкині “Соколу” Софії Любунь 15 років. Дівчина каже, про те, що потрібні волонтери для розчистки, дізналась від інших учасників громадської організації.

Археолог Василь Ільчишин розповів, для чого використовували цей бункер:

“Залізці знаходяться недалеко від колишнього кордону Австро-Угорської імперії й Російської. Ми встановили, що саме тут, біля бункера знаходилася штаб-квартира австро-угорських військ і знаходився їхній шпиталь. І цей бункер мав бути для вищого офіцерського складу, для керівників цієї частини армії, яка тут базувалася. На випадок артилерійського обстрілу і бомбардувань”.

Під час дослідження бункера на австрійському аукціоні знайшли фото 1915 року. Воно зроблене біля цього бункера, каже Василь Ільчишин. За його словами, на фото зображений останній імператор Австро-Угорської імперії Карл І. На той час він був принцом і відвідував бойові позиції в Східній Галичині і Буковині.

“В нього спина така пряма, він такий міцний чоловік. Судячи з підпису під фотографією, вона належала одному з офіцерів, з ким він вітався”, – каже Ільчишин.

Це фото Василь Ільчишин викупив за 35 євро, це – більше тисячі гривень. Надалі знімок та знайдені в бункері речі зберігатимуться в Залозецькому краєзнавчому музеї. А будівля, за його словами, буде відкрита для туристів.