Головна Економіка Як захиститись від перепадів напруги за допомогою пускачів та реле напруги

Як захиститись від перепадів напруги за допомогою пускачів та реле напруги

Нинішні параметри мереж електроживлення в Україні знаходяться не в найкращому стані. Перепади напруги загрожують виходом з ладу усіх побутових електроприладів і електроніки. Для їх захисту встановлюється реле напруги, одним із елементів якого виступає пускач. Реле напруги — це пристрій, що відключає електроживлення споживачів при виході значення напруги за межі заданих параметрів.

Як вирішити проблему перепадів напруги у мегаполісах та невеликих містах

Існують 2 причини виходу з ладу дорогих електронних пускачів: перегріви і різкі скачки напруги. Якщо від перегрівання позбавитися просто — варто просто винести пускач з гроубокса, то перепади напруги — дуже серйозна проблема, яку не так просто вирішити. У цій статті ви знайдете відповіді на питання: навіщо потрібні реле напруги, переваги використання стабілізатора.

Як часто відбуваються скачки напруги у ваших електромережах? Старі трансформатори і підстанції, застарілі і заплутані ЛЕП. Рідко хто і рідко де займається модернізацією усього цього. Скачки напруги в наших мережах явище досить часте.

Проблему стрибків напруги в мережах допомагають вирішити спеціальні пристрої — реле напруги з пускачами. Працюють вони за простим принципом — встановлюється “електронний блок”, що уважно стежить за тим, щоб напруга знаходилася в заданих межах. При відхиленнях цей блок сигналізує розчіплювачу (силовій частині), який і відключає мережу. Усі побутові реле контролю напруги включаються автоматично через певний час. Для звичайних споживачів досить затримки в декілька секунд, але для ламп потрібна затримка в декілька хвилин.

Переваги реле напруги

Установка реле та пускачів допомагає захистити електроприлади від підвищеної, а також зниженої напруги. Аналогічні функції має стабілізатор напруги, але апарат, здатний захистити усю квартиру, коштує дорого і займає багато місця.

Реле напруги набагато дешевше, встановлюється в електрощитку на DIN- рейку захищає усе електроустаткування. Проте на ринку є прилади, які не потребують спеціального монтажу. Вони включаються в розетку і захищають тільки те електроустаткування, яке підключене до них.

Реле напруги складається з наступних елементів:

  • електронна плата. Вона відстежує параметри мережі і при виході їх за задані межі дає команду на відключення вбудованого реле;
  • вбудоване реле з силовими контактами. Усередині знаходиться пускач з однією парою контактів. Від цих контактів залежить сумарна потужність споживачів, що підключаються. При необхідності пускач відключає фазний кабель від електромережі;
  • кнопки управління і, в деяких пристроях, дисплей. Кнопками виставляються параметри роботи приладу, а дисплей показує напругу мережі і, при відключенні, причину спрацьовування.

Як функціонує реле напруги

Це порівняння фактичної та нормативної напруги проводиться безперервно, увесь час роботи. У разі аварійної ситуації вбудоване реле відключається, а споживачі від’єднуються від мережі. Через 60 секунд робиться спроба включення РН :

  • якщо напруга в мережі нормалізувалася, то реле напруги подає живлення на електроприлади;
  • якщо параметри мережі не відповідають заданим, то починається повторний відлік часу.
  • Вибір реле напруги виконується по допустимій напрузі пристрою. Якщо вона недостатня, то контакти вбудованого реле швидко вийдуть з ладу. Тому струм пристрою, що захищає усю квартиру, повинен відповідати струму ввідного автомата, а розеткового — потужності обладнання, що підключається.