Головна Економіка Тернопільщина в трійці найсолодших областей

Тернопільщина в трійці найсолодших областей

Сезон 2016/2017 для вітчизняної цукрової галузі за показниками врожайності став найкращим за останні сім років.

За даними аналітичного відділу асоціації «Укрцукор», показники середньої врожайності сягнули минулоріч майже 50 тонн iз гектара, приміром, у той час, як iще у 2010-му мали вдвічі нижчі: 27,83 тонни з гектара. Крім того, отримали найкращі за роки незалежності показники цукристості — 17,65 відсотка.

За регіонами максимальне накопичення сахарози було відзначено в буряках, вирощених у Житомирській (19,65%), Вінницькій (18,54%), Тернопільській (18,20%), Хмельницькій (17,84%), Львівській (17,72%), Київській (17,69%), Волинській (17,59%) та Черкаській (17,26%) областях.

Ще 11 цукрових заводів показали цукристість, вищу 18 відсотків, а обсяг сировини із низькою цукристістю (15-16%) був мінімальним. Загалом за виробничий сезон було прийнято на переробку 13,9 млн. тонн цукрових буряків із цукристістю 17,65 відсотка.

Сумарно отримали понад 2 млн. тонн цукру при середньому виході на рівні 14,67 відсотка.

Цьогорічний урожай дозволяє говорити про те, що планку виробництва цукру несприятливим погодним умовам понизити не вдалося. Тим паче що спрацював і стимул у вигляді налагодження експортних потоків: у минулому маркетинговому періоді Україна експортувала 770 тис. тонн цукру.

Основними покупцями були Шрі-Ланка (14%), Грузія (7%), Туреччина (6%), Лівія (6%), М’янма та Судан (по 5%).

Нагадаємо, що квота на постачання цукру до ЄС обсягом 20,07 тис. тонн була використана повністю ще у лютому 2017 року.

Збирання урожаю цукрових буряків продовжується. За даними Мін­агрополітики, вже зібрано 13,5 млн. тонн з 297 тисяч гектарів (93 відсотки від прогнозованих 318 тисяч). Поки що середня урожайність зафіксована на рівні 454 центнери з гектара.