Головна Економіка Спирт завод зі сторічною історією відновить роботу

Спирт завод зі сторічною історією відновить роботу

Основне завдання делегації, що відвідала Борщівське МПД ДП «Укрспирт» 29 листопада – відновлення роботи цього підприємства, яке цьогоріч відзначає 110 років з часу заснування.

Зустріч із трудовим колективом заводу відбулася в рамках робочої поїздки керівника ДП «Укрспирт» Юрія Лучечка спиртозаводами Тернополя. До складу делегації увійшли: голова профспілки ДП «Укрспирт» Віталій Сосницький, перший заступник голови Тернопільської ОДА Іван Крисак, народні депутати України від Тернопільщини – Олег Барна і Микола Люшняк.

Борщівське МПД ДП «Укрспирт» не працює вже три роки, але тепер ДП “Укрспирт” планує відновити його діяльність. Для цього потрібно об’єднати зусилля місцевої влади, Верховної ради України і першого віце-прем’єр-міністра України Степана Кубіва. Зараз цією проблематикою займаються депутатські групи Львівщини і Тернопільщини.

“Потрібно об’єднатися, щоб підприємство могло випускати рентабельну і конкурентоздатну продукцію. Для цього потрібна тісна співпраця і депутатського корпусу, і керівництва “Укрспирт,” і Кабінету Міністрів і органів місцевої влади, – каже народний депутат України Олег Барна. – Тому, очевидно, що робота у цьому напрямку дасть нам можливість вийти на ринок. А головне – зберегти підприємство і дати людям роботу”.

“Прийшов керівник “Укрспирту” – йому треба дати мандат довіри мінімум на три роки. Нехай покаже роботу, – каже народний депутат Микола Люшняк. – Спирт сьогодні – це енергія. Ми маємо галузь, яку треба тільки запустити і дати їй поштовх. А тут її коливають. Розуміємо, хто це робить. З 2000-го по 2017-й рік Україна втратила 70 відсотків спиртового ринку”.

“Окуповані території і Крим – там був наш клієнт. Спиртова галузь Західної України забезпечувала і горілкою, і спиртом ці регіони. Сьогодні, на жаль, для нас це все втрачено. Внутрішній ринок горілки теж має динаміку до спаду, – окреслив проблематику зустрічі керівник ДП «Укрспирт» Юрій Лучечко. – Основна наша задача – правильно проаналізувати ситуацію. За 2 місяці роботи ми вже бачимо, як можна поступово перепрофільовувати підприємства. Працювати над тим, щоб запрацювало виробництво спиртовмісної продукції. Найголовніше, щоб завод працював, сплачувалися податки, а люди – отримували гідну заробітну плату”.

Під час відвідин делегація оглянула виробничі потужності підприємства. Тут обговорили перші кроки, необхідні для запуску спиртозаводу.

Прикладом для інших підприємств є Зарубинський спиртовий завод, який також відвідав керівник ДП “Укрспирт”. Тут вже кілька років виробляють компонент до моторного палива – біоетанол. Відбулася нарада з керівниками МПД та сільськогосподарських підприємств Тернопільської області за участі голови Тернопільської ОДА Степана Барни.

“Ті підприємства, які є рентабельними, мають працювати і далі. Ті підприємства, які не здатні виготовляти якісного спирту, мають бути перепрофільовані на виробництво біоетанолу”, – зазначив під час зустрічі голова Тернопільської ОДА Степан Барна.

Наприкінці візиту керівник ДП «Укрспирт» Юрій Лучечко особисто випробував продукцію Зарубинського спиртового заводу, заправивши легковий автомобіль виробленим тут пальним.