Головна Економіка Робота кур’єром: особливості та переваги

Робота кур’єром: особливості та переваги

Підприємства різної форми власності часто потребують у своєму штаті кур’єра. Це людина, робота якої полягає в доставці товарів або ділової кореспонденції, не призначених для пересилання іншою службою доставки чи електронною поштою.

За допомогою послуги передають подарунки, квіти, замовлення та ін. Такий сервіс являється запорукою того, що річ вчасно буде доставлена адресату, що він підтверджує своїм підписом.

Особливості професії

Кількість сервісів доставки постійно зростає. Офіційні портали сайтів пошуку роботи пропонують різні вакансії кур’єра, які оновлюються кожного дня. Тому людям, які шукають, обов’язково знайдуть роботу. Це особливо важлива трудова одиниця для компаній, які пропонують доставку їжі в офіс чи на дім, а також для інтернет-магазинів. Претенденти на посаду повинні відповідати таким вимогам:

  1. Добре орієнтуватись на вулицях та в картах населеного пункту, в межах якого буде здійснюватися доставка. Це допоможе швидко визначати найкоротші маршрути, а значить, і вчасно доставляти посилки.
  2. Вміти спілкуватися з людьми — це допоможе підвищити репутацію компанії. Часто роботодавець цікавиться у замовників якістю надання послуг.
  3. Бути активним, енергійним. Робота кур’єра передбачає постійний рух, тому людям, які люблять спокійний ритм життя, така вакансія не підійде.

Залежно від можливостей та потреб компанії кур’єр може переміщатись пішки, громадським транспортом, автомобілем чи мопедом. Транспортний засіб часто надає підприємство, іноді працівник користується своєю машиною. При виконанні доставки на авто необхідно мати водійське посвідчення. В обов’язки кур’єра може також входити оформлення документів: чеків, ордерів, накладних, гарантійних талонів та ін. Часто йому доручають придбати канцелярські товари в офіс і т. д. При виникненні форс-мажорних обставин керівництво повинно бути одразу повідомлене. В кінці робочого дня надається звіт про виконану роботу.

В більшості випадків при прийомі на роботу перевагу надають чоловікам без шкідливих звичок. Заробітна плата працівника залежить від обсягу виконуваних обов’язків та компанії. Роботодавець нерідко оплачує проїзд, послуги зв’язку. Якщо кур’єр використовує для роботи своє авто, то його зарплата буде значно вищою.

Плюси і мінуси вакансії

Пошук роботи в Україні — часто складний процес. До претендентів на посаду висувають різні вимоги. Проте стати кур’єром достатньо просто. Такі вакансії відрізняються тим, що працювати у службі доставки можуть різні категорії людей. Це можуть бути студенти-заочники, люди без досвіду роботи чи спеціальної освіти, тощо. Серед інших переваг вакансії виділяють:

  • можливість добре вивчити місцевість, навчитися планувати маршрути, що в майбутньому може знадобитися в освоєнні професії логіста чи керівника підрозділу;
  • вільний графік — в окремих випадках;
  • отримання чайових — непогана надбавка до зарплати, яку часто пропонують вдячні замовники;
  • можливість обзавестись цінними зв’язками;
  • кар’єрне зростання — кур’єр, який добре себе зарекомендує, може перейти у відділ продажів, оскільки у перевірених працівників більше шансів отримати посаду.

Серед недоліків професії виділяють невелику зарплату. Приходиться працювати при різних погодних умовах. Працівник служби доставки багато часу проводить на ногах, тому втомлюється. При необхідності доставляти великогабаритні посилки кур’єр витримує велике фізичне навантаження. Приходиться також спілкуватися з різними людьми, серед яких нерідко зустрічаються конфліктні особи.