Головна Економіка Десятки мільйонів доларів переказують щороку заробітчани до Тернопільської області

Десятки мільйонів доларів переказують щороку заробітчани до Тернопільської області

Понад 88 мільйонів доларів переказали до Тернопільської області наші земляки, які живуть і працюють закордоном, упродовж 2014-2016 років. Аналіз грошових надходжень від заробітчан провели представники громадської організації «Дослідницький центр соціальних технологій». Зробили його в рамках дослідження «Індекс Євроінтеграційного Економічного Поступу в Україні за 2014 – 2016 роки».

«Серед великої кількості індексів ми також вивчали наскільки люди, які проживають на території області і в силу тих чи інших причин перебувають закордоном на заробітках, підтримують область, шляхом передачі коштів в економіку України, – розповів під час презентації результатів дослідження Ігор Гірчак – голова громадської організації «Дослідницький центр соціальних технологій».У 2014 році по показнику грошових переказів фізичних осіб з ЄС до регіонів Тернопільська область займала 4 місце серед всіх областей. Перші позиції займали Одеська, Херсонська, Чернівецька області. Із західних областей наша на першому місці. Чому так? Пояснення просте: моряки, які працюють на закордонні компанії, в більшості проживають в Одеській і Херсонській областях. Вони працюють офіційно через те і надходження у цих областях були значно більші у 2014 році, ніж в Тернопільській.

У 2015 році наш регіон також був на 4 місці. Але якщо порівняти який відсоток грошові перекази займають у валовому внутрішньому продукті області, то у 2014 грошові перекази людей, які перебували закордоном і пересилали гроші нам, було 0,7% у валовому внутрішньому продукті області. У 2015 частка цих коштів вже займала – 3,94%. Цей показник розраховувався на основі офіційних даних банків України. У 2014 році загальний переказ коштів, який надійшов у Тернопільську область від наших співгромадян, становив майже 13 мільйонів доларів – 12 мільйонів 969 тисяч. У 2015 році цифра зросла майже у три рази – 36 мільйонів 736 тисяч доларів, у 2016 – 38 мільйонів 609 тисяч. Кошти, які надходять від співгромадян з-за кордону – це значний інвестиційний ресурс для всіх областей. Чому відбувся такий різкий ріст майже у три рази? Можемо зробити висновок, що після революції люди почали більше довіряти банківській системі, бо раніше передавали гроші у конвертах, посилках бусами, вони і зараз так передаються, але довіра людей до банків почала зростати і більше почали користуватися переказами. Звичайно, ці цифри не відображають повністю суму тих коштів, які передаються громадянами з-за кордону. І ми можемо тільки уявляти скільки реально щорічно коштів надходить від наших співгромадян. Фактично, вони є одним із основних інвесторів в область».