Головна Економіка В НБУ вважають, що ріст цін в Україні відбувся через заробітчан

В НБУ вважають, що ріст цін в Україні відбувся через заробітчан

Однією з причин, через що відбулось зростання цін в Україні в 2017 році, є підвищення зарплат. А на ріст зарплат вплинула трудова міграція.

Про це заявив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб в інтерв’ю “Сегодня”.

“Зростання зарплат в економіці, який перевищив очікування, пояснюється і міграційними трендами. Зараз багато хто говорить про те, що вони несприятливі для України. Люди працездатного віку їдуть працювати в інші країни, і створює тиск на ринок праці в Україні – роботодавцям доводиться підвищувати зарплати, щоб утримати працівників”, – пояснив Сологуб.

Відтак, трудові мігранти побічно вплинули на зростання інфляції.

Щоправда він додав, що зарплати трудових мігрантів, які надсилають в Україну як валютні перекази, стали одним з головних факторів стримування інфляції.

“Зростання зарплат має відповідати зростанню продуктивності. А якщо людина виробляє стільки ж, скільки і раніше, але хоче отримувати більше, тому що інакше вона поїде в Польщу, – ось такий підхід і створює тиск на ціни . З іншого боку, збільшення потоку мігрантів за кордон призводить до того, що вони більше грошей повертають сюди, і це призводить до зміцнення обмінного курсу”, – пояснив Сологуб.

https://24tv.ua/ukrayina_tag1119