Головна Суспільство Європейська “Свобода” проти мігрантів зі Східної Європи

Європейська “Свобода” проти мігрантів зі Східної Європи

еміграціяУ Західній Європі наростає невдоволення східноєвропейськими мігрантами.

“У тебе є проблеми з людьми з Центрально-Східної Європи? Ти втратив роботу через поляка, румуна, болгарина? Ми хочемо про це почути”, – закликає на спеціальному інтернет-порталі Партія Свободи Гєєрта Вільдерса.

Портал «Скарги на центрально-східних європейців» почав працювати в середу вранці. Достатньо лише ввести своє ім’я і вже можна описати конкретний випадок поганої поведінки або злочину, скоєного іноземцями. На головній сторінці сайту транслюються заголовки голландських газет:

«А може краще, щоб вони звідси поїхали?» Або «Все більше злочинців серед східних європейців».

Геєрт Вільдерс і Іно ван де Бесселаар, політики з Партії Свободи, пропагують на порталі думку, що масова імміграція призвела до зростання злочинності, проституції, наркоманії, з’явилися проблеми з бездомними і розкиданим сміттям. Голландці не скаржаться в поліцію, бо відчувають, що все одно нічого робитися не буде. Тому, – стверджують активісти Партії Свободи – настільки важливі скарги, які з’являються на порталі. Політики обіцяють, що пізніше вони нададуть їх міністерству внутрішніх справ.

– Це шкідлива і небезпечна думка, яка зовсім не служить спокою в дискусії, – коментує прес-секретар польського посольства в Гаазі Януш Волоша. З його точки зору у портала немає ніякого законодавчого сенсу, тому що цим типом скарг займаються поліція, правозахисники або місцева влада. Але, незважаючи на це, посольство обіцяє, що направить керівництву Партії Свобода відповідний письмовий протест.

– Це політичні забави. За опитуваннями громадської думки Вільдерс втрачає підтримку і знає, що неоднозначні антиімміграційні акції зазвичай дають відчутний результат, – сказала нам Малгожата Бос-Карчевський, директор польськомовного сайту polonia.nl. Два роки тому Партія Свободи отримала на виборах 15% голосів, і став третім за потужністю силою в парламенті, однак тепер її цифри підтримки падають.

– Однак Вільдерс на цей раз переборщив, бо це банальне підбурювання. Вперше це помітили навіть самі голландці, на Твіттері повно записів від розгніваних людей. Вони цікавляться, чи не стане наступним кроком обов’язок носити знаки, на зразок тих, що нацисти змушували носити євреїв, або замість доносів голландці просто пишуть похвали полякам, – розповідає Бос-Карчевський.

Проживає вже багато років у Голландії журналістка пояснює, що ксенофобічние настрої там зросли більш десяти років тому, коли Пім Фортейн перший порвав з політичною толерантністю і почав нападати на іслам і мусульманських іммігрантів. Після його вбивства в 2002 році на його місце власне і прийшов Вільдерс.

Лідер Партії Свободи – сьогодні один з найбільш відомих в Європі політиків, який використовує настільки гостру антиіммігрантську риторику. Спочатку він виступав в основному проти мусульман – вимагав їх депортації, випустив образливий по відношенню до ісламу документальний фільм «Фітна», а в інтерв’ю він порівнював Коран з «Майн Кампф» Адольфа Гітлера (в червні 2011 року суд визнав, що це не є злочином ). І коли в 2007 році Голландія відкрила свій ринок праці для нових членів ЄС, тоді він почав критику іммігрантів із Центральної та Східної Європи.

Популізм Вільдерса потрапив в країні тюльпанів на благодатний грунт. За недавніми дослідженнями дві третини голландців незадоволені появою в країні поляків, і трохи менше вважають, що від них немає ніякої користі. Саме тому антиіммігрантські гасла використовує все більше число політиків. Наприклад, сильно прогриміла торішня затія міністра праці Генка Кампа, який запропонував вигнати з країни бездомних і безробітних іммігрантів з Центрально-Східної Європи. Міністр лякав, що перед обличчям кризи через ледачих іммігрантів страждають звичайні голландці. Це викликало різку реакцію з боку Варшави – до Голландії були направлені дипломатичні ноти протесту, Гаага принесла свої вибачення.

До атаки долучилися і деякі ЗМІ – вони створюють образ безробітного поляка, жирує на голландської системі соцзахисту або – якщо працює – відбирає робочі місця у голландців.

– Голландців вже багато років бомбардують ксенофобічнимі гаслами, і вони бояться чужинців. Колись для них небезпекою вважалися мусульмани, тепер поляки, а незабаром, мабуть, це будуть греки, – каже Бос-Карчевський. Підкреслює, що в цьому, безсумнівно, винні й самі поляки: – Дуже багато сюди приїжджають без будь-якої підготовки, не знаючи іноземних мов і місцевих звичаїв. І хоча в Польщі п’яний водій – це в не є чимось незвичайним, тут таке немислимо і тут же кидається в очі.

200-300 тисяч стільки поляків живе зараз в Нідерландах. За офіційними даними за 2010 рік з них лише 2000 чоловік були зареєстровані як безробітні.

Хвиля