Головна Суспільство «Данастріс» – найкрасивіші береги на Тернопіллі

«Данастріс» – найкрасивіші береги на Тернопіллі

Дністоровський каньйонНаціональний проект «Поділіться любов’ю до України», яка має на меті об’єднати українців навколо краси своєї землі, набуває все більшої популярності. Сайт проекту iloveukraine.com.ua. продовжує публікувати рейтинги найвизначніших місць та об’єктів країни. Так, нещодавно був складений ТОП-7 найцікавіших печер та найдовших річок України, фотографії яких розмістили відвідувачі порталу.

До сімки найцікавіших печер України поряд з відомими Кримськими печерами Солдатською печерою (найглибшою в країні), Кизил-Коба (найбільшою печерою півострова Крим), Мармуровою (найбільш відвідуваною у Європі), Чуфут-Кале (печерне місто поблизу Бахчисарая) увійшла печера Кришталева, що у с. Кривче Борщівського району нашої області. Особливістю печери є те, що в ній підвищена іонізація повітря та води й абсолютно відсутні патогенні організми. А нещодавно тут виявили мінеральний болотний мул та воду, що мають лікувальні та рекреаційні властивості.
Сьогодні Кришталева, за винятком хіба що печери Вертеби, є найбільш дослідженою та пристосованою для масового туризму на Тернопільщині. Загальна протяжність розвіданих ходів становить 23 км, а електрифікований екскурсійний маршрут – 2800 метрів. За незвичайну красу Кришталеву називають підземною перлиною Поділля. Тут є зал Скель, Грот Кам’яних Сліз, лабіринт Кам’яних Квітів, зали: Буйвола, Завалів, Втрачених сподівань, Дружби, відомий своїми зображеннями різних тварин – зоологічний зал. У печері особливий мікроклімат з постійною температурою +10,2 та відносною вологістю від 90 до 100% , який має лікувальний ефект.

Також до ТОП-7 печер увійшли: трьохповерхова печера «Атлантида», що на Хмельниччині та найбільшою печера Українських Карпат – Романія (або Дружба). Вона схована у лісі на північній околиці села Мала Уголька, що на Тячівщині.

До ТОП-7 річок України, що мають велику протяжність разом з іншими річками: Дніпром, Південним Бугом, Сіверським Донцем, увійшли річки, які протікають територією Тернопільщини – Дністер та Горинь.

В античні часи Дністер був відомий під назвою «Данастріс», стародавні греки називали річку «Тірас». Загальна протяжність Дністра – 1365 км. Але найкрасивіші береги цієї ріки – на Тернопіллі, у Дністровському каньйоні. Річка утворює на цій території круті скелясті або залісненні береги. Дністровський каньйон – називають ще підручником геології з реальними ілюстраціями. Нижньокрейдові відклади, силурійські, девонські… Береги Дністра на Тернопільщині нагадують земну поверхню в розрізі. Тут знаходяться відомі у всьому світі відслонення (с. Стінка Бучацького і с. Трубчин Борщівського районів), які містять у собі давні скам’янілі рештки флори і фауни, яким близько 500 мільйонів років. Скельні відслонення на Дністрі , так звані стінки – пам’ятки природи, подібних до яких у світі практично немає.

Мальовнича річка Горинь протікає північними районами області. Назва річки «Горинь» походить від староруського слова «горина» (гориста місцевість). У далекому минулому річка так і називалася Горина. Бере свій виток з Кременецьких гір біля Волиці на висоті 345 м над рівнем моря. Долина у верхів’ї течії річки вузька, і Горинь має тут високі урвисті береги, нижче за течією заплава розширюється, береги стають пологими. Довжина ріки 659 км.

Також до ТОП-7 увійшли: Десна, відома далеко за межами України завдяки кінострічці Олександра Довженка, та Інгулець – права південна притока Дніпра, в давнину греки та скіфи називали цю річку «Пантікапея», тобто рибний шлях.
Учасники проекту розмістили фото, зроблені на мальовничих річкових берегах. Окрім цього, на сайті проекту «Поділіться любов’ю до України» безліч фотографій цікавих мальовничих місць нашої країни.

За матеріалами прес-релізу національного проекту «Поділіться любов’ю до України»