На території Тернопільської області захворюваність грипом та ГРВІ утримується на рівні сезонної, відповідає середньому показнику для відповідної пори року, не перевищуючи епідпорогові значення.
Загальна захворюваність на грип та ГРВІ за останні 7 днів серед населення області склала 258,2 випадки на 100 тисяч населення, що становить 67,6% до розрахункового показника визначення початку епідемії (382 випадки на 100 тис. населення).
За останній тиждень (21.11.-27.11.2016р.) кількість захворілих зросла у порівнянні з попереднім тижнем на 20,8% (2743 випадки проти 2272), в порівнянні з аналогічним тижнем минулого року – на 7,3%. Питома вага дітей до 18 років серед хворих склала 59,8% (1641 ос.), школярів – 57,9% від усіх захворілих дітей (950 ос.). Госпіталізовано за звітний тиждень 140 осіб, із них 104 дітей (74,3%).
Основним заходом специфічної профілактики грипу є вакцинація. Вона здійснюється протигрипозною вакциною, що відповідає прогнозованому штаму і містить антигени (білок) одразу трьох штамів вірусу грипу, які відбираються на основі рекомендацій ВООЗ.
За прогнозом ВООЗ в епідемічному сезоні 2016-2017 років на території України ймовірно будуть циркулювати наступні штами вірусів грипу:
– А/Каліфорнія/7/2009(H1N1)pdm09-подібний вірус,
– A/Hong Kong /4801/2014 (H3N2)-подібний вірус,
– вірус B/Brisbane/60/2008.
Після введення вакцини, імунна система щеплених виробляє власні антитіла для захисту проти хвороби. Вакцинацію можна робити усім бажаючим знизити ризик захворювання на грип і запобігти його можливим ускладненням.
Вакцинація особливо рекомендована групам ризику – дітям, людям похилого віку, з хронічними захворюваннями, персоналу медичних, навчальних закладів, працівникам сфери послуг, торгівлі, транспорту, а також особам, що спілкуються з великою кількістю людей, персоналу підприємств, установ, організацій, особам, що перебувають в спеціалізованих колективах закритого типу (дитячі будинки, будинки престарілих тощо).
При вакцинації сучасними вакцинами протипоказання вкрай обмежені: алергія до компонентів вакцини (наприклад, до білка курячих яєць); захворювання, що супроводжуються підвищенням температури тіла.
Імунітет утворюється через 2-3 тижні після вакцинації. Тривалість захисту залежить від індивідуальних особливостей і становить не менше 6-12 місяців.
Передрук та інше використання матеріалів, що розміщенні на сайті, дозволяється за умови посилання на terses.gov.ua.
Лікар-епідеміолог С.В. Маціпура