Головна Новини Запорожан пообіцяв що дитсадків стане більше

Запорожан пообіцяв що дитсадків стане більше

дитячий садок ТернопільДо 2015 дошкільною освітою в області буде додатково охоплено 2130 дітей.

Про це розповів журналістам обласної державної телерадіокомпанії директор департаменту освіти та науки Тернопільської обласної державної адміністрації Іван Запорожан.

За його словами, до 2015 року дошкільною освітою в області буде додатково охоплено 2130 дітей, а загальний рівень охоплення дітей дошкільною освітою в області підвищиться до 85,1%.

Керівник департаменту зазначив, що аналіз стану справ і перспективи розвитку дошкільної освіти в області засвідчують – у 2013 році діяльність облдержадміністрації, департаменту освіти і науки ОДА, органів управління освітою на місцях, керівників навчальних закладів області була сконцентрована на реалізації найважливіших завдань, сформульованих Президентом України Віктором Януковичем у нових соціальних ініціативах «Діти – майбутнє України», в яких окремо виділено блок питань, що стосуються всебічного розвитку кожної дитини. А починатися цей процес повинен з дошкільного віку.

Тому, протягом 2013-2014 років, в Україні загалом та на Тернопільщині передбачається розширити мережу дошкільних навчальних закладів, і забезпечити доступ до якісних послуг у сфері дошкільної освіти на рівні європейських стандартів для 85% дошкільнят. Розвиток дошкільної освіти сприятиме соціалізації дітей, їх повноцінній підготовці до навчання у школі, а також надасть батькам можливість більш широко реалізувати своє право на працю.

Іван Запорожан підкреслив, що в області вдалося досягти стійкого покращення ситуації з питань створення закладів, які надають послуги у галузі дошкільної освіти. На сьогодні тут функціонує 554 дошкільні навчальні заклади, в яких виховується і навчається 30 тис. 801 дитина.

Упродовж 2002 – 2013 років відсоток охоплення дітей віком від 3 до 6 років дошкільною освітою в області зріс з 34,5 у 2002 (у 2010 р. – 68,9%) до 79,4% у ІІІ кварталі 2013 року.

В області сформовано єдину регіональну систему електронної реєстрації черги дітей у ДНЗ через Інформаційну систему управління освітою.

Протягом 2013 року відновлено роботу ДНЗ у селах Надрічне Бережанського, Мовчанівка Підволочиського, Гаї Шевченківські, Великі Гаї Тернопільського, Воля Чорнокінецька Чортківського, Горошова, Панівці Борщівського районів, реорганізовано 13 ЗОШ у навчально-виховні комплекси “загальноосвітній навчальний заклад – дошкільний навчальний заклад” у 9 селах Шумського, с.Вербка Монастириського, с.Горішня Вигнанка Чортківського, Іква, Іванківці Кременецького районів, додатково відкрито 16 груп в постійно діючих ДНЗ і НВК та 8 груп у інтернатних закладах, що дало змогу додатково охопити дошкільною освітою 1010 дітей.

«План щодо реалізації завдань на 2013 рік у галузі дошкільної освіти виконано понад 100 відсотків», – каже Іван Запорожан.

Вже у 2014 році заплановано відновити роботу 6 дошкільних навчальних закладів, 12 груп в постійно діючих дитсадках, реорганізувати 2 загальноосвітні школи в навчально-виховні комплекси.
У 2015 році заплановано відновити роботу 5 дошкільних навчальних закладів, 10 груп в постійно діючих дитсадках, реорганізувати 3 навчально-виховні комплекси.