Головна Новини Нардепи-«регіонали» вигадали новий спосіб, як передати Почаївську лавру Московській патріархії

Нардепи-«регіонали» вигадали новий спосіб, як передати Почаївську лавру Московській патріархії

почаївська лавраЯк ми вже повідомляли, депутати Мірошниченко Ю.Р., Пшонка А.В., Шипко А.Ф. пропонують повернути чоловічий монастир Почаївська Свято -Успенська Лавра на Тернопільщині її релігійній громаді.

 Про це йдеться в законопроекті № 3194 від 5 вересня 2013 р., опублікованому на сайті Верховної Ради України .

Цей законопроект пропонує доповнити статтю 5 Закону України «Про управління об’єктами державної власності» так, щоб Кабмін міг самостійно передавати пам’ятки культурної спадщини (навіть національного значення) у користування або й у власність релігійним організаціям — без участі місцевої влади. Наразі ж Почаївська лавра, підпорядкована Кабінету Міністрів, iз 2003 року перебуває в тимчасовому користуванні УПЦ МП – повідомляє Рідна країна.

Тим часом згадку про комплекс споруд Почаївської лаври (а це 6 об’єктів XVIII—XX сторіччя) збираються викреслити із Закону України «Про Перелік пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації».

До того ж згаданий законопроект розглядатимуть уже не в Комітеті з питань культури і духовності, а в Комітеті з питань економічної політики. «Це вже не перша ініціатива щодо Почаєва, їй передувала низка інших провокаційних законопроектів. Видно, що влада шукає шлях, аби безборонно вилучати з державної власності об’єкти української культурної спадщини і передавати їх іншим організаціям, — пояснює громадський діяч, у минулому координатор комітету «Українські святині — українському народові», депутат Тернопільської обласної ради Степан Барна. — Утім попередні ініціативи, які виходили і від «регіоналів», і від комуністів, стосувалися цілої низки духовно–культурної спадщини на території України, а ця, остання, — тільки Почаївської лаври».

Пам’яткоохоронці вважають, що таким чином представники центральної влади хочуть відпрацювати технологію приватизації культурних пам’яток і вивчити реакцію суспільства на такі ініціативи. Прикметно, що перед 1025–літтям у Почаївській лаврі робили ремонти. Подейкували, що святиню збираються під шумок урочистостей «подарувати» підлеглим патріарха Кирила. Тернопільці висловили категоричне «ні!» таким планам. Отже, давня ідея «мімікрувала» в чергову законодавчу ініціативу.

«Ми не вимагаємо забрати Почаївську лавру в Московського патріархату, а домагаємося збереження її статусу як заповідника у власності Української держави. Має бути аналіз цієї законодавчої ініціативи і її обговорення», — каже Барна. Громадськість Тернополя вже висловилася з цього приводу на громадських слуханнях. А більшість районних рад області, зокрема депутати від Партії регіонів, одностайно підтримали звернення щодо недопущення «прихватизації» Почаївської святині. Оприлюднені й відповідні заяви глав церков: УПЦ КП — Патріарха Філарета і УГКЦ — Блаженнійшого владики Святослава (Шевчука). На сьогодні у Тернопільській та суміжних областях зібрано вже понад 400 тисяч підписів громадян iз вимогою зберегти високий статус Лаври.