Головна Новини Щоб стати доктором – три корови продати треба

Щоб стати доктором – три корови продати треба

habar likarТернопільщина загрузла в корупції та хабарництві. Такі висновки можна зробити із виступу голови облдержадміністрації Валентина Хоптяна під час пільної наради за участю керівництва обласної державної адміністрації та її структурних підрозділів, а також мера Тернополя, його заступників та керівників мерії в травні цього року. Влаштуватися на роботу нині дорого. Вже вимагають хабар навіть за посаду вчителя , медсестри або ж … електрика в жеку. Більше того , якщо раніше народ платив за «хлібні» місця в держструктурах, то тепер « моду» на хабарі підхопили кадровики приватних компаній , пише сайт vesti.ua.

 8596f5eed34dcd5d56a5105a40

«Моєму знайомому пропонували посаду менеджера в банку за $ 6 тис., при цьому зарплата – $ 1 тис., – говорить правозахисник Едуард Багіров. – За ці гроші підписували контракт на два роки , але без гарантії , що договір продовжать. Виходить, людина перший рік « відбиває» хабар, і тільки другий – працює на себе. Якщо раніше продавалися місця, де заробляють «лівий» дохід, то зараз вимагають хабар і за влаштування на малооплачувану роботу. В основному в провінції, звичайно».

Нещодавно потужний корупційний скандал вибухнув у Рівненському пологовому будинку. УБОЗівці спіймали в.о. головлікаря перинатального центру Степана Лічнера і посередницю – медсестру Наталію Боровець, які організували бізнес з продажу вакансій . За $ 2,5 тис. обіцяли працевлаштувати медсестрою мешканку Рівного. І хоч суд визнав хабарників винними , вони відбулися штрафом (лікар заплатив 17 тис. грн , а медсестра – 13,6 тис.). Тим часом рівненська медсестра Людмила П. розповіла « Вістям » , що теж влаштувалася за хабар , правда , в іншу лікарню . « Мої батьки продали хорошу корову за $ 1,5 тис. , щоб мене взяли на роботу. Але я не скаржуся – ось пацієнти по 50-100 грн на руки сунуть . А щоб стати доктором – три корови продати треба , – зізнається Людмила. – Моя знайома йшла санітаркою , так і з неї вимагали $ 200».

«Ви знаєте скільки коштує посада хірурга в лікарні міській чи обласній? 30 тисяч баксів. А один аптекар з Тернополя проситься головним лікарем в Збараж і готовий заплатити 50 тисяч. Це ж він приходить і з перших днів береться ті гроші повертати.  Тоді як люди, які перебувають на грані бідності, змушені за все платити», – окреслив реалії Валентин Хоптян.

За  даними голови Тернопільської ОДА, посада медсестри раніше коштувала 2 тис. доларів. Тепер – в 4 рази більше.

«Спочатку дають 0,25 ставки за 2 тис, потім хочеш 0,5 ставки – плати ще 2 тис і так далі, – проявив знання усіх схем Валентин Хоптян. – Та коли та сестричка такі гроші відробить?! Щоб на права здати –  теж треба платити. Раніше було 100 доларів. Тепер 300. Питаю, чому 300? Кажуть, беруть за ризик, бо Ви з корупціонерами почали боротися і вони переживають за посади».

На інтернет -форумах, до речі, народ найбільше скаржиться саме на безбожні апетити людей у ​​білих халатах, мовляв, посада в лікарні – від медсестри до хірурга – коштує від $ 2,5 до $ 15 тис. «Найдорожче влаштуватися хірургом, кілька операцій – і ви відбили суму хабара, – сказав нам джерело в одній з міських лікарень Києві. – Також дорого – стоматологом. Тут постійні живі гроші. Хоча «з вулиці», без зв’язків, навряд чи візьмуть».

Юристи кажуть: люди самі винні. «Вони не хочуть заявляти на роботодавців, – говорить юрист Олексій Святогор. – Знайомий скаржився, що з нього вимагали $ 15 тис. за крісло помічника прокурора в одному з районів Києва. Він плюнув на цю справу і відмовився. Розбиратися не захотів, мовляв, все одно нічого не доведеш. І даремно – треба писати заяву в МВС або СБУ, і вони із задоволенням будуть брати хабарника на гарячому». У МВС кажуть: скарг від людей, які без грошей не можуть влаштуватися на роботу, небагато: «Ми реагуємо на це і виявляємо порушення. Але потрібно обов’язково заяву, анонімки не розглядаються».