Головна Політакценти Скандал: під виглядом розбудови біатлонної бази ріжуть реліктові дерева

Скандал: під виглядом розбудови біатлонної бази ріжуть реліктові дерева

biatlon-strilaut1У Підгороднянському лісі, що  в декількох кілометрах від Тернополя – екологічний скандал. Невідомі ділки, прикриваючись будівництвом лижороллерної траси для біатлону, сотнями зрізають реліктові дуби та ясени. Вирубка йде далеко осторонь від узгодженого маршруту – пише “Взгляд”. 

Скандал навколо біатлонної бази в Підгородному розгорівся кілька місяців тому, але з часом вщух. Ще у травні цього року голова Тернопільської РДА Віктор Щепановський виділив 15 ділянок по 0,1 га під «городи» в межах лижнороллерної траси. Це викликало протест у спортивних колах. Нардеп Олексій Кайда, одружений на чемпіонці світу з біатлону Олені Підгрушної, засипав всі можливі інстанції запитами та зверненнями. Але з часом запал «свободівця» охолов. Можливо, вплинула річна відпустка з молодою дружиною, а може – обіцянки чиновників врегулювати конфлікт. 

До кінця липня працівники лісового господарства повинні були розчистити смуги для нової лижної траси. Але процес затягнувся ще на тиждень: не вистачило важкої техніки.

Кореспондент «Погляду» особисто переконався, що навіть сьогодні на біатлонній базі в Підгородному важко розглянути хоча б обриси нової траси. Ми приїхали на базу близько 19:30. Незважаючи на таку пізню годину, тут щосили гуділи бензопили – різали ліс і закидали його у вантажівку вдалині від маршруту нової траси. «А що? Нам лісник дозволив, – сказав один з них. – Ми не зрізаємо дерева, а тільки збираємо вже пошкоджені ». При близькому розгляді виявилось, що всі зрізи у столітніх дубів чисті. Видно, що дерева здорові і простояли б ще дуже довго. На одній з дільниць працівники лісгоспу зрізали старі дуби і ясени. Вони забрали «робочу» частину, придатну для використання у деревообробній промисловості, а гілки залишили на місці рубки.

Ще одну бригаду лісорубів-«збирачів» ми застали глибоко в лісі. Трійця чоловіків, углядівши сторонніх людей, озброєних фотоапаратом, кинула свій квадроцикл, пили, каністри та особисті речі і банально кинулася навтьоки. Вони так і не повернулися до нашого відходу. Що їх так налякало – дізнатися не вдалося.

При детальному обстеженні майбутньої траси виявилося, що лісоруби так перестаралися, що в деяких місцях ширина просік досягає 20 метрів (хоча згідно з проектом найбільша ширина доріжки може бути 12 метрів, і то – тільки в поворотах). Діаметр деяких зрубаних дерев сягає півтора метрів. Кількість пнів так і не вдалося підрахувати. Всюди видно сліди важкої техніки. Тим часом біля центральної будівлі біатлонної бази продовжував працювати столярний цех. Під час нашого візиту він працював навіть після дев’ятої вечора. Будівля оточували штабеля свіжих дощок.